Кореччина туристична: як виглядає костел святого Антонія нині

25 Серпня 2019, 14:50
1053

Великі Межирічі у Корецькому районі відомі не тільки маєтком Стецьких, а й величною спорудою, яку будували майже 25 років. 

Фото із сайту Рівне 1.

Стоїть кам'яний костел святого Антонія на місці, де був збудований Костянтином Острозьким дерев'яний храм, який згорів у 1601 році. Будівництво святої споруди розпочали в 1702 році і завершили у 1725 році. Будували костел за кошти, які виділив Єжи-Домінік Любомирський – краківський староста та тогочасний володар села. 

Разом з костелом, за гроші Любомирських, побудовали колегіум ордену піарів. У 1784 рік в школі навчалося 250 учнів. На першому поверсі в будівлі знаходився екзаменаційний зал, а другому була бібліотека. 

В 1809 році через пожежу храм було дуже пошкоджено, а вже в 1857 році його реконструювали. 

Тадеуш Чацький в першій половині ХІХ століття у школі піарів створив гімназію. Але в 1832 році її закрили росіяни, а вже після Другої світової війни вони закрили й двері святині. 

Довгий період часу костел засипали місцеві жителі горами сміття. Згодом знайшлися небайдужі містяни, які розчистили приміщення і зачинили для вандалів двері. 

Варто зазначити, що в середині костелу збереглося чимало деталей, які допомагають відтворити атмосферу минулих часів. Адже відомо, що меси тут раніше відбувалися під звуки органу. 

Велична пам'ятка архітектури, яка є чи не єдиною у своїх масштабах на Рівненщині святинею, підкорилася часу. Ймовірно знайдуться небайдужі люди, які відновлять і відкриють двері споруди для любителів історії краю. А поки що можна прогулятися навколо костелу і на власні очі оцінити його велич. 

















 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024