Міжнародний день логопеда: події і свята 14 листопада

14 Листопада 2018, 07:42
1579

14 листопада у світі відзначають Міжнародний день логопеда – професійне свято представників однієї з найбільш важливих соціальних професій.

За даними Національної радіокомпанії України у 2011 році професія логопеда увійшла в тридцятку найбільш потрібних спеціальностей світу. Помилково вважати, що вчитель-логопед працює над виправленням тільки неправильної вимови звуків.

Корекція звуковимови – це тільки верхівка айсберга. Логопед працює з усіма порушеннями мовлення: загальним недорозвиненням мовлення; її відсутністю, порушеннями голосу, темпу і тембру мови, мовними відхиленнями внаслідок патології центральної нервової системи.

14 листопада День ангела відзначають Сергій, Кузьма, Єлизавета, Яків, Давид, Іван, Адріан, Петро, Олександр, Денис.

Повір`я

У народі відзначали Літні Кузьминки (14 липня) і Осінні (14 листопада). У день Осінніх Кузьминок справляли кури іменини. Багаті люди розсилали в подарунок домашню птицю родичам і друзям. У селах жінки підносили курочок своєї боярині. «Чолобитних курей» не різали, годували ячменем і вівсом. Яйця, які вони несли, вважалися цілющими.

Також було прийнято вбивати півня («когута»). Господар сам вибирав самця курки і рубав йому голову. Лапи птиці закидали на дах хати. Вважалося, що завдяки цьому кури будуть завжди водитися в будинку. Самого півня готували на обід.

Прикмети

  • Якщо день теплий, то й зима не буде лютою.
  • Якщо ще не всі дерева скинули листя, то зима буде затяжною, а наступний рік неврожайним.
  • Якщо випало багато снігу, то готуйтеся до весняної повені.
  • Якщо річки і озера вкрилися кригою, то потепління чекати не варто.
  • Якщо в цей день невеликий мороз, то похолодає нескоро.

Цей день в історії

1989 – Декларація Верховної Ради СРСР про репресовані народи.

1990 – головою Ради міністрів Української РСР призначений Вітольд Фокін.

1998 – у Лас-Вегасі «по п'яні» уклали шлюб акторка й модель Кармен Електра та експресивний баскетболіст Денніс Родмен. Через кілька днів вони розлучилися.
 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024