Кореччина: у Крилові відзначають храмове свято

26 Листопада 2018, 09:48
Іоанн Златоуст 1463
Іоанн Златоуст

Православна церква 26 листопада вшановує пам’ять Іоанна Златоуста – архієпископа Константинопольського, народженого в Антіохії в сім’ї чиновника близько 347 року.

Батько помер рано, і вихованням хлопчика займалася мати. Молода жінка не стала більше виходити заміж, і всі свої сили направила на розвиток і навчання сина. Іоанн з ранніх років вивчав Святе Письмо, навчався у кращих риторів і філософів.

Після смерті матері юнак прийняв чернецтво. Йому запропонували зайняти єпископську кафедру, однак він ухилився від пропозиції. Трохи пізніше чоловік написав «Шість слів про священство».

Іоанн протягом чотирьох років жив в пустелі. Живучи у відокремленій печері, два роки дотримувався повної безмовності. Щоб поправити здоров’я Іоанн повернувся в Антіохію, де єпископ Мелетій висвятив його в сан диякона. Наступні роки Златоуст присвятив написанню нових богословських творінь. На нього поклали обов’язки проповідувати Боже Слово. За блискучий ораторський талант його прозвали «Златоустом».

Через конфлікт з імператорським двором, Іоанна кілька разів виганяли. Однак і у вигнанні він намагався зміцнити своїх послідовників. Помер святий 14 вересня 407 року.

Іоанну Златоусту молилися про суд над шахраями і хабарниками.

Як повідомляє Рівненська єпархія УПЦ храмове свято 26 листопада відзначають у селі Крилів Корецького району.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024