На Кореччині стартували «16 днів проти насильства»

28 Листопада 2018, 10:20
1274

З 25 листопада до 10 грудня стартувала Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яку проводять щорічно з 2001 року.

Основне завдання акції «16 днів проти насильства» – це привернути увагу громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання домашнього насильства, насильства за ознакою статі та жорстокого поводження із дітьми.

За статистикою кожну хвилину від домашнього насильства страждає три жінки. До правоохоронних органів звертається лише 10% жертв домашнього насильства. Згідно з даними ООН, щорічно понад 1,1 млн. українок стикаються з фізичною та сексуальною агресією і тиском в сім’ї. Правда, більшість з них продовжує мовчати. Щороку від домашнього насильства в Україні гине 600 жінок. 

Насильство у сім’ї є гострою суспільною проблемою. З метою її вирішення минулого року ухвалили Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який набирає чинності із 01 січня 2019 року та передбачає кримінальну відповідальність за насильство в сім’ї. Покарання для кривдників стає більш жорстким і дає змогу працівникам поліції ефективно захистити потерпілих від домашнього насильства, вплинути на правопорушника та не допустити продовження насильства або настання більш тяжких наслідків.

Однією із суттєвих змін у законодавстві є те, що тепер домашнім насильством вважається не лише побої, а й психологічний тиск, примус до інтимних стосунків, обмеження у фінансах на елементарні потреби.

Якщо раніше за такі дії правоохоронці могли тільки затримувати насильника на три години, то тепер йому загрожуватиме покарання до двох років позбавлення волі.

Окрім цього, законодавство передбачає нові запобіжні та захисні інструменти для постраждалих від домашнього насильства. До таких спеціальних заходів належать: 

  1. терміновий заборонний припис стосовно кривдника;
  2. обмежувальний припис стосовно кривдника;
  3. взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;
  4. направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Терміновий заборонний припис виноситься кривднику у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення.

Він може містити такі заходи:

  1. зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;
  2. заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;
  3. заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Під час вирішення питання про винесення термінового заборонного припису пріоритет надають безпеці постраждалої особи. Зазначена вимога поширюється також на місце спільного проживання постраждалої особи та кривдника незалежно від їхніх майнових прав на відповідне житло.

Тепер постраждала особа або її представник матимуть право звернутися до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника. Він видається на строк від одного до шести місяців.

Обмежувальним приписом визначаються один чи декілька заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків:

  1. заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;
  2. усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;
  3. обмеження спілкування з постраждалою дитиною;
  4. заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;
  5. заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;
  6. заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Шановні громадяни! Якщо Ви або Ваші рідні стали жертвами домашнього насильства – не соромтесь і не бійтесь про це повідомляти відповідні служби!

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024