Україна стала на крок ближче до отримання Томосу

29 Листопада 2018, 19:48
Україна стала на крок ближче до отримання Томосу 1113
Україна стала на крок ближче до отримання Томосу

Сьогодні, 29 листопада, архієрейський синод Вселенського патріархату ухвалив текст Томосу про надання автокефалії українській православній церкві.

Про це повідомляє кореспондент «Прямого» зі Стамбулу.

«У контексті раніше ухваленого рішення Вселенського патріархату надати автокефалію Українській церкві, і в очікуванні видачі Патріаршого і Синодального Томосу, святий і священний синод підготував статут Української церкви», - йдеться у документі.

 «І я можу сказати, що офіційне рішення від Вселенського патріархату ми вже маємо. Декілька хвилин тому до нас, до всіх журналістів, які чатують тут, вийшов прес-секретар Вселенського патріархату і надав от такий от прес-реліз. Можу сказати, що тут ми маємо три пункти. Звичайно, я хочу зробити перш за все обмовку про те, що цей документ ми щойно побачили, і треба з ним ще дійсно розбиратися і всіх експертів розпитувати. Але я можу вже сказати, що тут дійсно написано те, що нам надається автокефалія, нам надається Томос і надається проект головного документу, проект статуту для майбутньої Української автокефальної помісної церкви. Тобто цей статут, я так розумію, мають розглянути на об’єднавчому соборі. Але саме дату, яку ми очікували… що тут у Вселенському патріархаті нададуть дату об’єднавчого собору – поки що, наскільки я можу аналізувати, тут її немає. Тому, можливо, ієрархи саме України мають визначатися саме з цією датою.

Я ще раз хочу сказати, що зараз ми маємо єдиний офіційний документ. Але я можу сказати, що те рішення, яке ми очікували від цього триденного синоду, ми його отримали.  Але ще раз можу сказати, що дійсно тут написано, що Україна отримує Томос, Україна отримує автокефалію і Україна отримує проект основного документу, який буде регулювати основні дії новоствореної автокефальної помісної православної церкви. Я вітаю вас. Ми поки що не повністю усвідомлюємо цю подію, яка відбулася. Трошки по-іншому ми її уявляли і сподівалися, що, можливо, наприклад, як і минулого разу, Еммануїл Галльський, можливо, вийде і зачитає нам. Але маємо що маємо. І я вважаю, що цей документ – це саме те рішення, на яке ми чекали. Тобто можемо вже радіти», - повідомила кореспондент «Прямого» Ольга Шилкіна зі Стамбулу.

Читайте також: 5 важливих тез, які волинянам варто знати про церковні рішення у Стамбулі

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024