День домашніх тварин: події і свята 30 листопада

30 Листопада 2018, 07:42
2451

Офіційно День домашніх тварин в Україні не відзначається. Але це не привід не святкувати це добре й домашнє свято. Як сказав Антуан де Сент-Екзюпері, «ти у відповіді за тих, кого приручив». Пам’ятайте про це. І обов’язково почастуєте в цей день своїх вихованців чим-небудь смачненьким.

30 листопада День ангела відзначають Геннадій, Михайло, Захар, Григорій, Іван.

Повір`я

На Григорія святкували зустріч північного вітру. Зазвичай до цієї дати випадало багато снігу, тому на Русі як дорослі, так і діти брали активну участь в народних гуляннях. Каталися на санях з гори і вірили, хто покотиться далі за всіх, той в наступному році буде найщасливішим. Хлопці перекидалися в снігу. За прикметою, це дозволить затримати зиму довше, що в свою чергу позитивно позначиться на майбутньому врожаї.

Прикмети

  • У цей день підходили до криниць і водойм, прислухалися до води. Якщо тиха, то зима теплою буде, якщо шумить – чекай морозів і заметів.
  • Щоб бути весь рік здоровим в цей день потрібно в снігу покувиркатися.
  • Темний лід на річці – до багатого урожаю.
  • Яка погода 30 листопада, такою і зима буде.
  • Якщо в цей день на небі молодий місяць, то наближаються холоди.
  • Якщо у льону миші гніздо зів’ють, то взимку випаде багато снігу.

Цей день в історії

1782 – Американська війна за незалежність: у Парижі представники Сполучених Штатів та Королівства Великої Британії підписали попередні мирні статті (пізніше формалізовані як паризький договір 1783 р.).

1868 – у царському саду в Стокгольмі відкритий пам'ятник королю Карлу XII.

1872 – відбувся футбольний матч між Англією та Шотландією (перший у світі матч на рівні збірних).

1876 – росіянин Павло Яблочков отримав патент на створення трансформатора, відтак цей день вважається датою народження першого трансформатора.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024