День пророка Авдія: події і свята 2 грудня

02 Грудня 2018, 06:45
698

Сьогодні православна церква вшановує пам’ять пророка Авдія, який був родом з села Віфарама, розташованого недалеко від Сихема. Його ім’я в перекладі з єврейського означає «слуга Господа».

Він був домоправителем у царя Ізраїлю Ахава. З юності відрізнявся богобоязливістю. Незважаючи на розпусту, що відбувається навколо, пророк вів праведний спосіб життя. Коли дружина правителя організувала гоніння на християн, Авдій їм всіляко сприяв: допомагав сховатися в печерах, відвідував в темницях.

У період, коли більшість жителів Ізраїлю відмовилася від віри і почала поклонятися язичницьким божествам, він потай служив Єдиному Богу. Він залишив царську службу і пішов за пророком Іллею. Незабаром і сам знайшов дар передбачення.

Авдій в своїх пророцтвах передрікав загибель Едома і порятунок на Сіоні. Його книга – найменший твір біблійної писемності, складається всього з одного розділу. Написана вона за часів першого розгрому єврейського царювання.

Після смерті Авдія поховали в Самарії, де покоїлися останки його предків. Жив і пророкував він в кінці X-на початку IX століття до нашої ери

2 грудня День ангела відзначають Федір, Михайло, Валентин, Костянтин, Олександр, Сергій, Ігнатій, Герасим, Петро, Іларіон.

Повір`я

У народі вірили, що Овдій – покровитель домашнього господарства і сімейного щастя. Тому його і прозвали Авдей Дбайливець.

2 грудня не рекомендували без потреби виходити з дому. Вірили, що в цей день на вулиці нечисть лютує. Тому селяни вважали за краще на Авдія сидіти біля печі, пити трав’яний відвар з медом і розмовляти. Напій з трав і мед, на думку наших предків, добре захищає від простудних захворювань.

Прикмети

  • Якщо сніг йде і сильний вітер дме, то зима буде холодною, а весна пізньої.
  • Якщо багато снігу випало, а на вулиці лежать глибокі замети, то врожай у наступному році буде хороший.
  • Якщо небо ясне, то настають морози.
  • Якщо день похмурий, то скоро потеплішає.
  • Скотина бодається – до хуртовини.

Цей день в історії

1829 – президент Мексики Вісенте Герреро відновив у Техасі рабовласництво.

1863 – завершено будівництво купола Капітолію у Вашингтоні (США).

1920 – у ніч з 2 на 3 грудня Туреччина й Вірменія підписали Александропольський мирний договір, який поклав край вірмено-турецькій війні, що тривала з 23 вересня (коли Туреччина за підтримки Радянської Росії напала на Вірменію).

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024