Міжнародний день волонтера: події і свята 5 грудня

05 Грудня 2018, 07:36
815

5 грудня відзначають Міжнародний день волонтера. В 1985 році Генеральна Асамблея ООН внесла пропозицію для всіх країн-членів відзначати день Міжнародне свято добровольців заради забезпечення економічного і соціального розвитку.

ООН мала на меті переконати держави у необхідності проведення заходів, які  показують про важливу роль праці добровольців і можливо їх приклад надихне більшу кількість людей займатись цією шляхетною справою як на території своєї Батьківщини так і за її межами.

1859 рік вважають роком виникнення волонтерства у світі. В Україні волонтерський рух зародився на початку 90-х років XX століття, він був закріплений на законодавчому рівні Постановою Кабінету Міністрів України  10 грудня 2003 року, додатково було прийнято «Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг».

5 грудня День ангела відзначають Василь, Герасим, Опанас, Ілля, Іван, Тадей, Петро, Максим, Володимир, Архип.

Повір`я

5 грудня по закінченню робіт збирали спільне свято, на яке приходили всі жителі селища. Тут вони пили, їли і спілкувалися. Часто всім селом скидалися і купували барана, смажили його і пригощалися. У деяких областях замість м’яса готували рибу.

Чоловіки і хлопці днем їздили по дрова і по сіно, а вечорами займалися ремонтом і виготовленням саней. Діти збиралися галасливими компаніями, каталися з гірок і грали в сніжки. Приєднатися до діток могли і хлопці з дівчатами. Увечері 5 грудня були прийнято загадувати один одному загадки.

Прикмети

  • Тепла погода на Прокопа обіцяє довгу і сніжну зиму.
  • Якщо біля багаття розгорілася сажа, то буде похмуро і снігу багато навалить.
  • Якщо вовки з лісу вийшли і підходять близько до людського житла, то зима буде суворою і затяжною.
  • Якщо на вулиці мороз, а в ополонці вода знаходиться вище рівня льоду, то гряде відлига і сніг з дощем.

Цей день в історії

1879 – у США запатентували першу автоматичну телефонну станцію (АТС).

1917 – у Києві відкрито Українську державну академію мистецтв. Першим її ректором став видатний український графік Георгій Нарбут.

1925 – прем'єра фільму Сергія Ейзенштейна «Броненосець Потьомкін».

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024