День Збройних сил України: події і свята 6 грудня

06 Грудня 2018, 07:43
989

День Збройних сил України щорічно відзначають 6 грудня.

Професійне свято українських військовослужбовців виникло у 1993 році після затвердження Верховною Радою відповідної постанови.

З його датою пов'язана дуже важлива подія в історії ЗСУ. Після проголошення незалежності України почалася підготовка нормативно-правової бази для створення Національних Збройних сил. Саме 6 грудня 1991 Верховна Рада затвердила два значущих закони «Про оборону України» та «Про Збройні сили України». В той же день в залі Парламенту генерал-полковником і міністр оборони К.П. Морозовим зачитав текст Військової присяги.

6 грудня День ангела відзначають Федір, Олександр, Олексій, Григорій, Митрофан, Борис.

 6 грудня ворожили на те, коли людина повернеться з військової служби. Для цього ловили павука і садили його в банку, яку щільно закривали. Через 6 днів перевіряли, чи живий павук. Якщо так, то з солдатом все буде добре. Павука відпускали на волю і спостерігали за його поведінкою. Якщо павучок починав плести павутину, то чоловік скоро буде вдома.

В цей день влаштовували гуляння, під час яких дівчата пекли пироги, варили яйця і ворожили на майбутню долю. Ще 6 грудня плели постоли. Особливо спритні майстри могли за день зробити 4-5 пар взуття.

Прикмети

  • Якщо дме північний вітер і зривається мокрий сніг, то 6 червня (день Симона Стовпника) буде вітряно і дощитиме.
  • Якщо хмари рідкі, то погода буде холодна, але ясна.
  • Якщо в цей день сонячно і тепло, то і червень теплим буде.
  • Сонце ховається за хмари – до урагану.
  • Якщо місяць на небі ясний, буде холоднеча.
  • Якщо верхівки листяних дерев порожевіли, зима буде не сильно суворою.
  • Хмари по небу низько пливуть – до похолодання.

Цей день в історії

1768 – вийшло друком перше видання енциклопедії «Британіка» (у Шотландії).

1790 – Конгрес США був перенесений із Нью-Йорка до Філадельфії (штат Пенсільванія).

1862 – російський імператор Олександр II затвердив проект створення ракетного заводу у Миколаєві, представлений вченим-артилеристом Костянтином Константиновим.

1876 – на сцені петербурзького Маріїнського театру відбулася прем'єра опери Петра Чайковського «Коваль Вакула» на сюжет гоголівської «Ночі перед Різдвом». Публіка тепло зустріла оперу, але через десять років композитор її переробив і перейменував у «Черевички».

1877 – вийшов перший номер газети «Вашингтон пост».

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024