День місцевого самоврядування: події і свята 7 грудня

07 Грудня 2018, 08:21
1644

Сьогодні, 7 грудня в Україні відзначають День місцевого самоврядування – професійне свято робітників сільських, селищних, міських, районних та обласних рад, народних депутатів.

Це свято притаманного українцям способу суспільного життя, в основі якого самоврядне суспільство. Свій початок бере із слов’янських та давньоруських часів, ця традиція дійшла до наших часів із Київського князівства. Це обрання вільними жителями, які довіряють обраним ними представ.никам та дають їм владу. Саме така влада є дійсно народною – владою, яка керує не суспільством, а справжньою владою самих людей, для народу в інтересах народу.

7 грудня День ангела відзначають Олександр, Іван, Євген, Михайло, Катерина, Олексій, Григорій, Порфирій, Марк, Митрофан.

Повір`я

Великомучениця Катерина вважається покровителькою шлюбу. Їй моляться про хороших женихів і наречених, про сімейне благополуччя і при важких пологах.

У цей день було прийнято влаштовувати гонки на санях. Всі жителі селища збиралися на пагорбі і каталися на возах. Приймали участь в гонках хлопці й молоді чоловіки, а дівчата вболівали за них.

Сани служили чималою підмогою на селянському дворі. На Катерину санниці їх було прийнято скачувати з гори. Ще належало катати весь сільський люд. Дівчата намагалися покататися в одних санях з коханим. Вірили, що це зробить їх союз міцним.

Прикмети

  • Якщо погода ясна 7 грудня то зима холодної буде.
  • Якщо ж тепло за вікном, то морози вдарять в другій половині грудня.
  • Відлига або туман віщують сильне похолодання, яке настане після Варвариного дня (17 грудня).
  • Якщо до цього дня ще не випав сніг, то наступний рік неврожайним буде.
  • Корови трясуть задніми лапами – до морозів.
  • Якщо місяць в колі знаходиться, то буде заледеніння.
  • Якщо зірки на небі маленькі, то очікується снігопад.

 

Цей день в історії

1769 – засновано орден святого великомученика Георгія Побідоносця - вища військова нагорода Росії.

1917 – США оголосили війну Австро-Угорщині.

1925 – місто Новоніколаєвськ (Росія) перейменоване в Новосибірськ.

1949 – громадянська війна в Китаї: уряд Китайської республіки переїжджає з Нанкіна на острів Тайвань, де залишається чинним і досі.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024