День пам’яті апостола Климента: події і свята 8 грудня

08 Грудня 2018, 07:42
775

8 грудня вшановують пам’ять Климента I, апостола від сімдесяти, який широко шанувався в Стародавній Русі. У православ’ї він шанується як один з перших християнських релігійних ораторів, які проводили проповіді на північних територіях Причорномор’я, які згодом стали землями Київської Русі.

8 грудня День ангела відзначають Кузьма, Ярослав, Василь, Петро, Іларіон, Іван, Віктор, Микола, Григорій, Климент.

Повір`я

У народі день називали Клим Холодний, тому що до цього часу приходили справжні морози, йшов сніг і дув холодний вітер. Матері молилися Климу, просячи захистити своїх чад від наступаючих холодів.

Люди говорили, що з цього дня починається сувора зима. Селяни 8 грудня працювали на голодний шлунок, не снідаючи. Вважаючи, що після їжі знизиться працездатність. Згідно з повір’ям, будь-яку важливу справу в цей день слід починати натщесерце.

Прикмети

  • Якщо йде сніг, то літо буде дощовим.
  • Якщо на водоймах поверх льоду помітна вода, то скоро потеплішає і дощ піде.
  • Якщо багато снігу на землі лежить, то рік врожайним буде.
  • Півні рано вранці кричать – до потепління.

Цей день в історії

1982 – американець Норман Мейєр узяв у заручники пам'ятник Джорджу Вашингтону, вимагаючи покласти кінець гонці ядерних озброєнь і погрожуючи підірвати пам'ятник вибухівкою, закладеною в мікроавтобусі, якщо його вимога не буде виконана.Через 10 годин Мейєра застрелив поліцейський снайпер, а машина виявилася порожньою.

1987 – у Вашингтоні генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган підписали договір про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності. СРСР за договором повинен був знищити 1752 ракети, США – 859

1987 – уперше воротар НХЛ Рон Хексталл («Філадельфія флаєрз») закинув шайбу у ворота суперника – «Бостон брюїнз».

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024