Міжнародний день боротьби з корупцією: події і свята 9 грудня

09 Грудня 2018, 08:05
1191

Міжнародний день боротьби з корупцією – Міжнародний день ООН, встановлений резолюцією A/58/4 Генеральної Асамблеї ООН 31 жовтня 2003 року, який відзначається щорічно 9 грудня.

Цього дня в 2003 році у мексиканському місті Мерида на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції і вже 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов'язковий до виконання її сторонами.

На кінець 2009 Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 – ратифікували. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року. Документ зобов'язує країни, які підписали його, встановлювати відповідальність за корупцію за законом. Карними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних засобів і відмивання корупційних доходів. Згідно з одним із положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції.

9 грудня День ангела відзначають Георгій, Василь, Петро, Назар, Опанас, Ілля, Яків, Інокентій, Іван, Микола.

Повір`я

Наші пращури день пам’яті Георгія Побідоносця відзначали в річницю освячення його храму і прозвали цей день Юр’євим, так як Юрій – одна з форм імені Георгій.

У селян була можливість за тиждень до Юр’єва дня і тиждень після нього перейти від одного пана до іншого. А все тому, що в цей період сільськогосподарські роботи повністю підходили до кінця, а нові починалися тільки в наступному році.

Прикмети

  • Якщо випало багато снігу, то до травня все розтане і травою поросте.
  • Якщо день холодний, то і зима морозною буде.
  • Якщо недалеко від людського житла виє вовк, то гряде похолодання.
  • Побачити в цей день іній – до хорошого врожаю.
  • Північний вітер дме – до заморозків.

Цей день в історії

1824 – націоналісти-республіканці на чолі з генералом Антоніо Хосе де Сукре розбили під містом Айякучо армію іспанських колонізаторів.
Перемогою завершилася Перуанська війна за незалежність.

1836 – прем'єрою опери «Життя за царя» Михайла Глінки відкрився після капітальної перебудови Кам'яний театр, перша постійна театральна будівля Петербурга. Оперу публіка зустріла оваціями.

1842 – у Петербурзі відбулася прем'єра опери Михайла Глінки «Руслан і Людмила». Публіці і вищому світу, критики її розкритикували, а імператор Микола I після четвертого акту демонстративно покинув театр, не дочекавшись кінця.

1884 – Левант Річардсон з Чикаго запатентував роликові ковзани.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024