День Андрія Первозваного: події і свята 13 грудня

13 Грудня 2018, 07:56
969

13 грудня церква вшановує пам’ять Андрія Первозваного – одного з 12 апостолів. Він був братом апостола Петра і учнем Христа.

Андрій Первозванний був рибалкою і проживав в селищі Капернаум. Одного разу він почув звістку, що з Іудейської пустелі прийшов Іоанн Хреститель, який проповідує наближення Царства небесного. Андрій вирушив до річки Йордан, де став свідком справжнього дива. Коли Іоанн хрестив людей, на березі з’явилася людина, яку всі звали Ісусом з Назарету. Під час обряду хрещення над Христом прояснилися небеса і йому на голову сіл білосніжний голуб. Дивлячись на це, Андрій зрозумів, що Ісус – це саме та людина, яка знає шлях в Царство небесне. Майбутній апостол назвав його рабином.

13 грудня День ангела відзначають Андрій.

Повір`я

Дівчата звертаються до святого з проханням дати хорошого жениха і допомогти в майбутньому укласти щасливий шлюб. Щоб залучити багатого і красивого нареченого незаміжні дівчата в ніч з 12 на 13 грудня кидали в маленьке віконце монетки. Чим більше кинеш, тим вище шанси вдало вийти заміж.

Було прийнято пекти калиту – коржик з білого тесту, який уособлює сонце. Дівчата вірили, що калита символізує щасливий шлюб. Кожна дівчина замішувала тісто, думаючи в цей момент про улюбленого хлопця. У тісто додавали мед і сушені ягоди. Усередині коржа робили отвір, щоб можна було його підвісити на стрічку.

Прикмети

  • Ясний і морозний день – до багатого врожаю.
  • Сніг, який випав на Андрія, може до самого квітня лежати.
  • Вугілля на каганці крутиться – до морозів.
  • Якщо кішка активно вмивається, то погода буде холодною і ясною.
  • Хмари швидко і низько пливуть – до холоднечі.

Цей день в історії

1918 – у французькому місті Брест зійшов на берег президент США Вудро Вільсон. Уперше діючий президент США відвідав Європу.

1922 – І Закавказький з'їзд рад у Баку перетворив Федеративний Союз Радянських Соціалістичних Республік Закавказзя, що постав у березні, на Закавказьку Федеративну Радянську Соціалістичну Республіку.

1937 – війська Японії захопили китайське місто Нанкін.Почалася «нанкінська різанина», яка тривала шість тижнів і в результаті якої було вбито, за різними даними, від 150 до 300 тис. осіб.

1939 – Ліга націй оголосила СРСР країною-агресором після вторгнення Радянського Союзу у Фінляндію.

1941 – Угорщина й Румунія оголосили війну США.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024