День світової німоти і тиші: події і свята 16 грудня

16 Грудня 2018, 06:50
2234

16 грудня називають День світової тиші і німоти.

Під час мовчання людина може побути наодинці з собою і своїми думками, зблизитися з Богом. Народ вірив, що промовчавши на Івана Безмовника весь наступний рік красномовним будеш.

У цей день намагалися уникати сварок і конфліктних ситуацій. Вважалося, що чоловік з дружиною, які посварилися на Івана Мовчальника, весь рік будуть жити в скандалах.

16 грудня День ангела відзначають Федір, Георгій, Андрій, Іван, Микола, Гавриїл.

Повір`я

Наші предки цей день намагалися проводити в мовчанні. Ніхто не кричав і не співав. Люди боялися, що нечиста сила голос відніме. Вірили, що помовчавши 16 грудня можна позбутися від нещасть і залучити удачу. Сімейні обіди і вечері проходили в повному мовчанні.

Віруючі люди відправлялися в храм, де мовчки стояли перед іконою преподобного Іоанна Мовчуна, молячись «про себе». Молитва до нього допомагала зцілити навіть важкохворих людей.

Прикмети

  • Сніг падає на талу землю – до неврожаю в наступному році.
  • У печі дрова потріскують – бути морозам.
  • Снігур під вікном цвірінькає – до тепла.
  • Якщо зірки на небі стрибають, то буде хуртовина і холоднеча.

Цей день в історії

1919 – головний отаман Симон Петлюра у Варшаві наказав відновити в місці перебування Ставки діяльність центральних установ УНР.

1920 – у повіті Хайюань провінції Нінся (Китай) відбувся землетрус потужністю 8,5 бала за шкалою Ріхтера. Загинуло близько 240 тисяч людей.

1922 – радикальним націоналістом Неведомським у Варшаві вбитий перший президент Польщі Габріель Нарутович, який обіймав цю посаду менше тижня.
Неведомського засудили до страти і розстріляли в січні. На похоронах убивці були присутні 10 тисяч осіб – націоналісти оголосили його мучеником.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024