День святого Потапія: події і свята 21 грудня

21 Грудня 2018, 07:53
984

Православна церква в цей день вшановує пам’ять преподобного Патапія Фивського, який народився в благочестивій християнській сім’ї.

Досягнувши повноліття, він пішов жити в єгипетську пустелю. Через роки Патапій прославився аскетичними подвигами. Люди почали приходити до нього за порадою, але преподобний захотів перебувати в мовчанні і відправився в Константинополь, де в міській стіні неподалік від Влахернської церкви зробив собі келію.

Однак і тут люди дізналися про нього. До святого почали звертатися хворі. Патапій володів даром зцілення, тому допомагав всім стражденним.

21 грудня День ангела відзначають Кирило, Анфіса.

Повір`я

У цей день дівчата займалися рукоділлям. Вони ткали, пряли і вишивали. За старих часів було прийнято, щоб у кожної молодої особи до весілля було готове вишитий власноруч придане. Тому дівиці завзято приймалися за роботу.

На жіночому одязі були обов’язковими орнаменти вишивки, які не тільки прикрашали вбрання, а й оберігали від усього лихого. Захисні знаки вишивали на всіх отворах одягу (комірі, рукавах, нижньому краї сукні або спідниці.), щоб нечиста сила не змогла до людського тіла дістатися.

Прикмети

  • Якщо в цей день хуртовина, то літо буде непогожим.
  • Снігопад обіцяє дощове літо.
  • Якщо з ранку синички цвірінькають, вночі чекай морозу.
  • Якщо птиці під дах ховаються, буде заметіль.
  • Якщо день морозний і тихий, зима буде сніжною і м’якою.

Цей день в історії

1895 – Володимира Ульянова вдруге заарештували (на 14 місяців).

1984 – СРСР здійснив успішний запуск міжпланетної станції «Вега-2» для дослідження планет Сонячної системи.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024