День зимового сонцестояння: події і свята 22 грудня

22 Грудня 2018, 06:25
2910

22 грудня – День зимового сонцестояння, початок астрономічної зими і святкування Різдвяних свят.

Зимове сонцестояння з погляду астронома – це просто «явище», – коли два небесні тіла містяться на певній відстані одне від одного. Під час зимового сонцестояння в північній півкулі Землі Сонце найменший час залишається над горизонтом, займаючи найнижчу позицію над обрієм.

У моменти сонцестоянь Сонце у своєму видимому русі по екліптиці найбільше віддаляється від небесного екватору і досягає найбільшого схилення, північного або південного. 

22, 23 та 24 грудня – найкоротші дні в році, а ніч з 21 на 22 – найдовша ніч. 

22 грудня День ангела відзначають  Анна, Ганна, Василь, Степан, Володимир, Олександр.

Повір`я

На Русі вважали, що з цього дня зима остаточно встановлюється. Говорили, що сьогоднішня ніч найдовша, а день найкоротший. Погода часто стояла холодна. У народі вірили, що в цей день між собою борються світло і темрява. Люди молилися червоному сонцю і просили, щоб швидше зима закінчилася, і настали теплі деньки. Вірили, що в цей день сонце вмирає і заново відроджується. Люди наслідували його: гасили полум’я в будинках, а потім заново його добували.

Прикмети

  • Якщо сніг випав впритул до огорожі, то літо неврожайним буде. Якщо є проміжок, то очікується хороший урожай.
  • Багато інею на деревах або снігові замети утворилися – буде рік врожайним.
  • Якщо день світлий, то 31 грудня буде морозним і сонячним; якщо похмуро і іній на деревах з’явився, то останній день року буде похмурим і теплим.

Цей день в історії

1216 – Папа Римський Гонорій III затвердив орден мандрівних проповідників (домініканців), заснований іспанськім ченцем Домініком 1215 р.
Члени ордена називали себе «Божими псами», і на їхньому прапорі були зображені пси, що розривають на шматки тіла єретиків

1790 – штурм і взяття російськими військами Олександра Суворова турецької фортеці Ізмаїл. Цей успіх фактично визначив перемогу росіян у російсько-турецькій війні 1787-1791 рр.

1845 – у Філадельфії (США) вперше продемонстровано роботу першого синтезатора голосу, створеного німецьким винахідником Йозефом Фабером.

1857 – У Російській імперії впроваджено поштові марки.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024