День працівників архівних установ України: свята і дати 24 грудня

24 Грудня 2018, 07:45
973

Сьогодні в Україні відзначається День працівників архівних установ. Це свято було встановлене 30 жовтня в 1998 р. відповідно до Указу Президента України № 1200/98. В Указі сказано: «Враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки та культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ, постановляю: встановити в Україні професійне свято День працівників архівних установ, який відзначати щорічно 24 грудня».

24 грудня День ангела  святкують Аіфал, Акепсій, Варсавою, Вевей, Вікентій, Данило, Омелян, Іван, Леонтій, Лука, Міракс, Никифор, Никін, Петро, Терентій, Филимон.

У церкві 24 грудня вшановується пам'ять преподобного Никона Печерського, який був широко відомий як монах Києво-Печерської Лаври. Народився він в XI столітті в багатій родині. У 1096 році війська половців напали на київські землі, після чого Никон був узятий в полон разом з преподобним Євстратієм та іншими ченцями. У неволі він прожив близько трьох років і весь цей час смиренно зносив голод і позбавлення. При цьому господар Никона підрізав йому жили, щоб той не зміг втекти. Проте в якийсь момент Никон просто зник на очах у варти. Після укладення мирного договору з половцями колишній господар Никона, відвідавши Печерський монастир, побачив перед собою Никона. Він був настільки вражений, що тут же прийняв хрещення і залишився в обителі для того щоб служити Никона.

Народні прикмети на 24 грудня

  1. Якщо людина народилася 24 грудня, то її талісманом є нефрит або опал
  2. Сонце на небі видно з відсвітами з боків - будуть морози
  3. Сонячні 24 грудня промені йдуть вгору - це віщує холоднечу. Якщо вони йдуть вниз - буде заметіль
  4. Горщики через край киплять - буде хмарна погода
  5. До вечора зграї ворон з місця на місце літають і не знаходять ночівлі - чекай бурі
  6. Кілька білок в одному дуплі збираються 24 грудня - будуть сильні морози

Цей день в історії: 

  • 1518 — Польський король Сигізмунд І дозволив князю Василю Сангушку утворити з села Ковле місто з наданням йому магдебурзького права.
  • 1624 — Гетьман Михайло Дорошенко укладає міждержавний договір про взаємодопомогу між Військом Запорозьким та Кримським ханством.
  • 1637 — Богдан Хмельницький — як військовий писар — підписав капітуляцію повстанців Павлюка під Боровицею.
  • 1814 — У Генті (нині Бельгія) Велика Британія та США підписали договір, що завершив Англо-американську війну.
  • 1851 — Під час пожежі в бібліотеці Конгресу США згоріли 35 тисяч книг та безліч унікальних документів.
  • 1908 — У Парижі відкрилося перше міжнародне авіашоу.
  • 1914 — Німецький літак скинув бомбу на англійське місто Дувр, здійснивши перше в історії авіабомбардування.
  • 1920 — На сцені «Метрополітен-опера» (Нью-Йорк) видатний італійський співак Енріко Карузо виконав останню у своїй кар'єрі партію — Елеазара (Галеві «Дочка кардинала»).
  • 1943 — Почалися Житомирсько-Бердичівська та Дніпровсько-Карпатська операція.
  • 1979 — СРСР почав окупацію Афганістану.
  • 1982 — Дослідний зразок найбільшого серійного вантажного літака у світі Ан-124 «Руслан» здійснив перший політ.
  • 1991 — Організація Об'єднаних Націй визнала Росію правонаступницею СРСР, Російська Федерація зайняла місце СРСР в ООН і Раді Безпеки.
  • 1991 — Республіка Білорусь визнала державну незалежність і встановила дипломатичні відносини з Україною. Незалежність України визнали Афганістан, Лівія, Монголія, Норвегія.
  • 2004 — Запущено на орбіту український супутник «Січ-1М» (супутник дистанційного зондування Землі; 2-й у серії супутників «Січ»).
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024