День святого Євстратія: події і свята 26 грудня

26 Грудня 2018, 07:54
795

26 грудня Православна церква вшановує пам’ять мучеників Євстратія, Авксентія, Євгенія, Мардарія і Ореста, які постраждали за християнську віру на початку IV століття.

У цей період проходили безжальні гоніння проти християн по всій Римській імперії. Християни стояли перед складним вибором: їм потрібно було або відступити від віри, або прийняти мученицьку смерть.

26 грудня День ангела відзначають Гавриїл, Орест, Олександр, Євген, Анастасія, Герман, Іван, Микола, Аркадій, Володимир.

Повір`я

З цього дня спостерігали за погодою протягом 12 діб. За 12 «прикметними» днями передбачали погоду на весь наступний рік. Яка погода 26 грудня, таким і буде січень.

Ще в народі цей день називали відьмині збіговиська чи посиденьки, під час яких вони вирішували, як дістати сонце і зжити його зі світу білого.

Згідно з народними повір’ями, в цей день літали відьми і піднімали снігові вихори. Таким чином, вони намагалися приховати від людей сонячне світло і продовжити противне людині царство мороку.

Прикмети

  • Яка погода стоїть сьогодні, таким і січень буде.
  • Лихословити 26 грудня не можна, інакше відьма прямо з неба на голову впаде.
  • Віники біля входу залишати не можна, тому що відьми заберуть і з їх допомогою піднімуть вихор, щоб сонце замести.

Цей день в історії

1606 – перша постановка трагедії Вільяма Шекспіра «Король Лір».

1701 – із першої домни Нев’яновського заводу пішов перший чавун. Народження уральської промисловості Росії.

1776 – війська Джорджа Вашингтона завдали англійцям поразки під Трентоном. Ця битва стала переломною в боротьбі північноамериканських колоній за незалежність.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024