День пам'яті святої Анастасії: події і свята 4 січня

04 Січня 2019, 07:10
1057

4 січня Православна церква вшановує пам’ять Анастасії Узорішительниці – християнської великомучениці, яка прийняла мученицьку смерть в 304 р під час гоніння на християн за часів імператора Діоклетіана.

Достовірних історичних відомостей про життя Анастасії збереглося мало. Згідно з житієм, народилася вона в кінці III століття в знатній сім’ї. Її мати була таємною християнкою і виховала дочку в християнській вірі. Дівчина потай відвідувала в’язнів-християн, які перебували в римських темницях. Її вчителем був святий Хрисогон. Після його страти Анастасія стала мандрувати, з метою допомагати християнам, які зазнали суворих гонінь. Через Грецію вона дійшла до Македонії, де була схоплена і після довгих мук спалена на багатті.

4 січня День ангела відзначають Федір, Дмитро, Анастасія.

Повір`я

Дівчата і жінки 4 січня вишивали спеціальний рушник, який служив надійним оберегом і помічником під час пологів. Вірили, що він допоможе легше народити і зберегти здоров’я матері і дитині. Саме цим рушником бабка-повитуха витирала піт з чола породіллі. Ще ця дата є вдалою для ворожіння.

Прикмети

  • .По погоді на Анастасію дивилися, яким буде жовтень. Якщо морозно і сонячно за вікном, то місяць буде теплим. Негода або сльота – до холодного і дощового жовтня.
  • Якщо жінка народжує в цей день, то, згідно з повір’ями, пологи пройдуть легко, а малюк народиться міцним і здоровим. Щоб полегшити родовий процес, було прийнято розв’язувати всі вузли на одязі вагітної і розплітати їй коси.
  • Вагітних в цей день годували кашею, з метою запобігти викидень.
  • Якщо на даху багато бурульок, то рік буде врожайним.
  • Якщо хмари проти вітру пливуть, то буде снігопад.

Цей день в історії

1494 – в Цетіньє (Чорногорія) видано зібрання православних пісень «Осмогласнік» – перша книга в південнослов'янських державах, надрукована кирилицею.

1717 – у Гаазі Франція, Англія та Голландія уклали союз проти Іспанії.

1852 – в Атлантиці по дорозі в Америку затонув англійський корабель «Амазон», загинуло понад сто людей.

1873 – у Львові засноване Літературне товариство імені Тараса Шевченка.

1878 – у ході російсько-турецької війни російські війська зайняли Софію, звільнивши її від правління Оттоманської імперії.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024