Федулів день: події і свята 5 січня

05 Січня 2019, 07:00
1172

Федулів день отримав свою назву на честь святого мученика Феодула. 5 січня (за старим стилем 23 грудня) в церковному календарі – день пам'яті Феодула і ще 9 мучеників – Саторнина, Евпора, Геласія, Евникиана, Зотика, Помпия, Агафопуса, Василида і Евареста.

Всі вони жили на острові Крит ще в 3 столітті. Як раз в той час язичницький імператор почав дуже жорстокі гоніння на християн, і якщо вони не відрікалися від своєї віри, то їх просто вбивали. Так сталося і з ними. Спочатку їх просто катували, щоб вони увірували в язичницьких богів, але всі святі, включаючи Федула, були непохитними у своїх переконаннях і вірили в бога. Після цього їх просто обезголовили.

Цікаво, що святий Федул в народі пов'язаний з домашніми тваринами. У цей день прийнято худобу та птицю особливо добре годувати, доглядати, наводити порядок у хліві. Тому багато заборон 5 січня пов'язані саме з цим.

5 січня День ангела відзначають Іван, Павло, Василь, Наум.

Повір`я

Худобі 5 січня приділяли особливу увагу. Було прийнято пекти пісні коржі, які несли в хлів, по дорозі загорнувши в полотняний рушник. Робили це для того, щоб нечисть не змогла частування облизнути. У хліві коржі розламували на частини і згодовували тваринам, а птахам давали зерно.

На думку наших предків, на Федула можуть навести порчу на домашніх тварин і людей. Тому було прийнято пекти печиво у формі корівок, овечок, кізок і птиці. Печенюшки теж завертали відразу в рушник, щоб злі духи і сліду на них не залишили.

Прикмети

  • .
  • Якщо йде сніг і дме сильний вітер, то липень буде холодним і дощовим.
  • Якщо вітряно в цей день, то чекайте хорошого врожаю.
  • Неспокійна поведінка курей віщує заметіль.
  • Кінь хропе – до сніжної бурі.
  • На Федула прийнято молитися Богородиці і читати Святе Письмо. Люди намагаються доробити свої справи до Різдва.

Цей день в історії

1585 – засноване «Ставропігійне братство» у Львові.

1728 – заснований Гаванський університет.

1754 – у Петербурзі видано царський указ про скасування в Гетьманщині (Україні) внутрішніх митних зборів, які поповнювали гетьманській скарб.

1762 – на російський престол вступив Петро III.

1769 – Джеймс Уатт одержав патент на парову машину.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024