Різдвяний святвечір: події і свята 6 січня

06 Січня 2019, 07:00
1489

Святкування Різдва починається 6 січня, коли вся родина збирається за сімейною вечерею – Святою вечерею. У цього дня також є свої традиції і особливості.

Різдво – одне з найбільших і улюблених свят, підготовка до якого проходила здавна дуже ретельно і особливо. Різдво – чарівне і магічне свято, в цей день вся сім'я створює і підтримує в будинку особливу атмосферу затишку, достатку та злагоди. Дізнайтеся, як проводили день напередодні Різдва українські господині, що вони обов'язково робили, щоб привернути в будинок благополуччя і здоров'я для всіх домочадців.

6 січня День ангела відзначають Микола, Артем, Сергій, Євгенія, Клавдія, Інокентій.

Повір`я

У православних християн трапеза 6 січня завжди починається з прийому куті. Після вечері прийнято роздавати подарунки. Наші предки дарували один одному їх саме під Різдво, а не в новорічну ніч, як це прийнято зараз.

Добрим звичаєм в цей день вважаються танці навколо ялинки, особливо на відкритому повітрі. Ще після вечері починаються різдвяні колядки. В основному колядувати ходять діти і молодь. В колядках прийнято прославляти Ісуса, вітати господарів будинку з його народженням і просити частування.

Трапеза 6 січня має бути безалкогольної, а їжа – пісної (смажена або заправлена рослинною олією). До складу страв не повинні входити молоко і м’ясо.

Часто люди задаються питанням, чому на столі обов’язково має бути кутя, кисіль і риба. Кожне з цих страв має своє значення:

  • зерно (рис або пшоно) в каші – зародження нового життя;
  • кисіль або компот, в які входять зрілі плоди – повне дозрівання життя і його завершення;
  • риба на грецькій мові звучить як «Іхтіос»; цю назву пов’язують з ім’ям Христа, що з’явився багато років тому в цей день на світ.

Цей день в історії

1579 – три південні провінції Нідерландів – Ено, Артуа і Дуе – з ініціативи валлонської католицької шляхти уклали Аррасську унію. Початок процесу об'єднання Нідерландів.

1681 – перший опис матчу з боксу, що відбувся в Англії між дворецьким і м'ясником герцога Альбемарльського.

1781 – британські війська перемогли французів у бою на Джерсі. Остання спроба французів встановити контроль над островом Джерсі в протоці Ла-Манш.

1813 – видано маніфест російського імператора Олександра I про закінчення вітчизняної війни.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024