День пам’яті Стефана Первомученика: події і свята 9 січня

09 Січня 2019, 06:45
1208

Сьогодні Православна церква вшановує пам’ять християнського мученика Стефана, притягненого за християнську проповідь в Єрусалимі і побитого камінням приблизно в 33-36 рр.

Стефана і з ним ще шість одновірців обрали апостоли дияконами, які повинні були стежити за порядком під час «щоденного служіння». Сталося це після того, як в середовищі християн, що походять з діаспори євреїв, виникло невдоволення з приводу несправедливих роздач. Швидше за все, Стефан і сам походив із діаспори євреїв.

Стефан не став обмежуватися покладеним на нього служінням і став проповідувати слово Боже в Єрусалимі. Після суперечки з представниками синагоги він був притягнутий до суду. На суді Синедріону його звинуватили в тому, що в своїй проповіді він вживав богозневажні слова по відношенню до святого місця. А все тому, що розповідаючи про будівництво Храму Єрусалимського, він сказав, що «Всевишній не в рукотворних храмах живе». Поняття «рукотворні» застосовувалося до язичницьких ідолів, і говорити так про Храм вважалося цілковитим богохульством

9 січня День ангела відзначають Степан, Тихон, Федір, Антоніна.

Повір`я

На Стефана на Русі наймали пастухів. Їх пригощали і всіляко вшановували. За старих часів говорили: «У пастухи наймешся – все село у тебе в боргу буде».

8 січня вважався днем найму працівників, тому кожен трудівник міг висловити господареві своє невдоволення і не укласти з ним договір. Ще в цей день піклувалися про коней. Їх поїли водою, пропущеною через срібне сито.

У Степанів день проводили обряди, які захищають від пристріту. Селяни на засніженій гірці ставили 12 жердин або кілків, у яких дівчата зливали в чашу згубну воду, точно з серця тугу змивали. Потім воду виливали в центр кола.

Щоб захистити житло від відьом, по кутах двору ставили осикові кілки. Вірили, що жодна відьма після цього у двір зайти не зможе

Прикмети

  • Щоб захистити коней від хвороб їх поїли посрібленою водою. Воду пропускали через срібне сито або наливали з відра, в якому лежав срібний предмет. Також вірили, що кінь, випивши такої водиці, весь рік буде спокійним і слухняним.
  • Якщо в цей день город оббити осиковими кілками, то ніяка нечисть в нього не ввійде.
  • Іній на деревах провіщає хлібородний рік.
  • Снігопад обіцяє хороший врожай грибів і ягід.
  • Якщо день сонячний і морозний, то рік буде врожайним.
  • Якщо ворони на снігу гніздяться, то скоро потеплішає. А ось якщо вони збираються на верхівках дерев в зграї, гряде похолодання.
  • Якщо на вулиці не видно маленьких пташок, буде снігопад.

Цей день в історії

1917 – імператор Микола II призначив головою Ради міністрів Росії князя Миколу Голіцина - замість відправленого у відставку Олександра Трепова.
1918 – початок повстання у Катеринославі, оволодіння містом більшовиками з допомогою загону П.Єгорова.
1919 – спеціальною постановою Директорія УНР відновила чинність закону Центральної Ради від 9 січня 1918 р. про національно–персональну автономію – самоуправління національних меншин, яке базувалося не на територіальному принципі, а на загальнодержавному союзі членів даної меншини, котрі отримували культурні права як група.
1919 – призначення отамана Олександра Грекова військовим міністром УНР.
1920 – у Воронежі після відступу Білої армії більшовики вбили 160 ієреїв Російської православної церкви на чолі з архієпископом Тихоном, який залишився разом із паствою у Митрофановому монастирі (під час богослужіння його повісили на Царських вратах монастирського Благовіщенського собору).

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024