Щедрий вечір: події і свята 13 січня

13 Січня 2019, 07:00
1991

День Святої Меланії в народі називається Васильєвої колядою або Щедрим вечором. За старим стилем (31 грудня) він був переддень Нового року, Васильєва дня. З цим днем пов’язані пишні приготування до свята. В вечері столи ломилися від страв. 

Перед Старим новим роком прийнято влаштовувати щедрування. Цей старовинний слов’янський ритуал полягає в обході з піснями будинків і отримання від господарів частування.

Господині готували безліч смачних страв. Вважалося, що щедрий стіл забезпечить господарям будинку достаток на весь рік. Знайомих і сусідів що прийшли в будинок обов’язково пригощали пирогами та стравами зі свинини. Днем віруючі йшли до церкви, щоб помолитися святій Меланії, а ввечері влаштовували гучні гуляння.

Опівночі з дерев струшували сніг. Робили це для того, щоб був хороший урожай фрукти. На Щедрий вечір ворожили і вірили, що всі прогнози правдиві. Особливо популярні були дівочі ворожіння на судженого.

13 січня День ангела відзначають Михайло, Петро.

Повір`я

Існувало повір’я, що в цей день відьми крадуть місяць, щоб люди не бачили гуляє вулицями нечистої сили.

Поширене було варення каші на Щедрий вечір. Варити її починали на світанку. Господині діставали чавунець з печі зі словами: «Приходьте до нас в будинок зі своїм добром». Потім дивилися, скільки каші в чавунці. Якщо він повний, то рік буде вдалим. Неповна посудина обіцяє втрати і розчарування. Якщо горщик тріснув, то буде біда.

Прикмети

  • Якщо вночі на небі багато зірок, то буде хороший урожай ягід.
  • Сніг в цей день обіцяє врожайний рік.
  • Якщо погода тепла, то літо буде дощовим.
  • Багато інею на деревах – до хорошого збору меду і врожаю зернових культур.
  • Обледеніння на деревах – до врожаю овочів.
  • Відлига – до дощового літа.
  • Завірюха – до багатого врожаю горіхів.
  • Якщо ніч ясна і зоряна, то люди будуть здорові і щасливі.

Цей день в історії

1703 – вийшов перший номер першої в Росії друкованої газети – «Ведомости о военных и иных делах, достойных знания и памяти, случившиеся в Московском государстве и во иных окрестных странах».
1810 – у Петербурзі урочисто відкрита Державна рада – вища закононарадча установа царської Росії, створена за проектом Михайла Сперанського в результаті перетворення чинної з 1801 р. Непременної ради.
1813 – російські війська на чолі з імператором Олександром I під командуванням генерал-фельдмаршала Кутузова перейшли Німан і, вступивши в герцогство Варшавське, почали звільнення Європи від Наполеона.
1819 – встановлення казенного продажу алкогольного питва у Росії.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024