Антонія Великого: події і свята 30 січня

30 Січня 2019, 07:29
842

Церковні свята в Січні Свято Антонія Великого – Церковне свято 30 січня преподобних Антонія, найбільший подвижник, засновник пустинножітельства і батько чернецтва, що отримав найменування Великий, народився в Єгипті, в селищі Кома, поблизу Фиваїдський пустелі, в 251 році.

Батьками його були благочестиві християни знатного походження. Почувши юнаків під час церковної служби слова Христа до багатого юнака: «Якщо хочеш бути досконалим, піди, продай добра свої та й убогим роздай, і матимеш скарб на небесах; і приходь і йди за мною «(Мф. 19, 21), Антоній продав маєток, роздав гроші жебракам, залишив сім'ю під опікою благочестивих дів в монастирі, і, поселившись у бідній хатині, почав подвижницьке життя. Працями рук своїх він заробляв на прожиток і на милостиню бідним. Диявол піддав Антонія тяжким спокусам, але той зберігав тверду віру, невпинно творив молитву, щоб Господь вказав йому шлях порятунку. Нарешті він побачив людину, поперемінно то працюючого, то коїть молитву – це був Ангел, якого Господь послав для напоумлення Свого обранця. Тоді преподобний встановив суворий порядок свого життя. Що є йому під різними личинами диявола він відганяв молитвою. Для більшої самоти святий оселився далеко від селища, в гробниці.

30 січня День ангела відзначають Віктор, Антон, Іван, Савелій, Георгій, Павло, Антоніна.

Повір`я

У цей день жінкам не можна в’язати і прясти, готувати сочевицю і боби, щоб діти на кір не хворіли і щоб не провокувати віспу, виразку і чуму. Було прийнято пекти спеціальний хліб, який роздавали рідним і близьким на здоров’я.

Прикмети

  • Тепла погода в цей день, обіцяє сильні морози найближчим часом.
  • Відлига віщує ранню весну і хороший улов риби.
  • Сонце тільки опівдні з’явилося – буде рання весна, а ось якщо сніг йде, то весна буде пізньою.
  • Якщо вночі хмарно, то буде хороший урожай зернових культур.
  • У місяці роги круглі – до ясної і морозній погоді.
  • Ясний і тихий день – до морозу.

Цей день в історії

1901 – у Львові Андрей Шептицький став галицьким греко-католицьким митрополитом.
1902 – Англія і Японія уклали союз проти Росії.
1911 – внаслідок виверження вулкану Тааль на Філіппінах загинули 1535 людей.
1915 – атакуючи французький порт Гавр, Німеччина вперше використала підводні човни.
1930 – здійснений запуск першого у світі радіозонда для дослідження атмосфери, винайденого радянським метеорологом Павлом Молчановим.
1932 – у Фінляндії запроваджений «сухий закон».

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024