День бабака: події і свята 2 лютого

02 Лютого 2019, 06:59
1142

День бабака – традиційне народне свято в Канаді та США, що відзначається щорічно 2 лютого. Вважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить зі своєї нори, і по його поведінці можна судити про близькість настання весни. 

Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору – зима скоро закінчиться, і весна в цей рік очікується рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору – буде ще шість тижнів зими. У деяких містах і поселеннях США і Канади в цей день проводяться фестивалі, присвячені місцевим метеорологічним бабакам, що збирають численних туристів

2 лютого День ангела відзначають Лев, Павло, Інна, Римма, Юхим, Захар, Артем.

Повір`я

У цей день спостерігали за поведінкою домашніх тварин: якщо кури хвостами крутять, а кішка підлогу шкребе – чекай хуртовини. Часто на цю дату призначали весілля. Адже не за горами Великий Піст, під час якого не можна вінчатися і веселитися.

Прикмети

  • Помело мітлою на Масляну – значить, прийде вона заметільна.
  • Сонце – до червоної весни, похмуро – до затяжних морозів, вітряно – до сирого року.
  • Іній в цей день обіцяє осінні нічні заморозки.
  • Якщо почалася завірюха, то триватиме вона весь тиждень.
  • У Єфимів день опівдні сонце – весна буде рання.

Цей день в історії

1386 – великого князя литовського Ягайла обрано королем Польщі.
1461 – у битві біля Мартімерс-Кросса в Англії прихильники Йорків на чолі з 19-річним графом Марчем (у майбутньому – Едуард IV) розбили прихильників Ланкастерів під командуванням графів Уїлтшира й Пембрука.
1536 – у гирлі річки Парани, за 150 км від атлантичного узбережжя, іспанські конкістадори на чолі з Педро де Мендосою заснували поселення, яке згодом стало містом Буенос-Айрес.
1556 – у Центральному Китаї, в провінціях Шаньсі, Шеньсі і Хенань, стався найбільш спустошливий з усіх зареєстрованих на планеті землетрусів – загинуло близько 820 тисяч людей.
1663 – голландське поселення Нью-Амстердам (із 1665 р. - Нью-Йорк) отримало права міста.
1701 – дата заснування Балтійського флоту Росії: цар Петро I видав указ, велівши почати будівництво на річці Сясі (район Ладоги) шести 18-гарматних кораблів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024