Міжнародний день стоматолога: події і свята 9 лютого

09 Лютого 2019, 08:35
1010

Традиція відзначати 9 лютого Міжнародний день стоматолога поступово стає популярною у всьому світі. Можна припустити, що є вагомі причини на те, щоб відзначати професійне свято зубних лікарів в день святої Аполлонії, перша з яких – це дивовижно привабливий образ Аполлонії, що дійшов до наших днів через століття. 

Аполлонія – донька видного олександрійського чиновника, яка увірувала у Христа. На думку гонителів християнства, вона подавала поганий приклад співгромадянам, які повинні були дотримуватися багатобожжя і вірити в божественне походження імператора. 

Аполлонію піддали жорстоким тортурам, вимагаючи зречення від християнства. Але дівчина не здригнулася перед лицем смерті. Вона попросила її розв'язати, щоб у неї була можливість стати на коліна і виконати вимогу юрби. Коли ж її розв'язали, відважна жінка сама кинулася у вогонь. Це сталося 9 лютого 249 року. 

9 лютого День ангела відзначають Дмитро, Петро, Іван.

Повір`я

З особливою увагою в цей день ставилися до вогню в печі. Щоб в сім’ї були достаток і мир, піч потрібно затопити так, щоб усі поліна одночасно зайнялися, щоб гирлі печі стали золотими (Златоустів вогонь). Для цього дня заздалегідь сушили дрова і щипали лучину.

Прикмети

  • Якщо після хуртовин на снігових заметах закруглені гребені, а на полях хвилями лежить сніг, то буде хороший урожай.
  • Хмари проти вітру пливуть – до снігу.
  • Скло запітніло – до тепла.
  • Поганою прикметою в Златоустів день вважається мити голову, дарувати і отримувати подарунки. Існує думка, що 9 лютого можуть навести сильну порчу.

Цей день в історії

1909 – США включилися в міжнародну боротьбу проти поширення наркотиків. Влада Каліфорнії заборонила імпорт на територію штату курильного опіуму.
1910 – спущено на воду есмінець «Парраматта», перший корабель австралійських ВМС.
1918 – більшовики, котрі напередодні захопили Київ, розстріляли генералів УНР Якова Гандзюка та Якова Сафонова. Вони прибули до міста, щоб отримати вказівки керівництва Центральної Ради й узяти участь в обороні столиці, але потрапили в полон.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024