Єфремів день: події і свята 10 лютого

10 Лютого 2019, 08:33
997

10 лютого в народному календарі слов’ян – Єфремів день, ще відомий як День домовика. За народними уявленнями, жоден будинок не може стояти без домовика – «господаря» житла. Домашній дух – невидима істота, але іноді він може являтися людям в образі людини або тварини. Побачити його – поганий знак. Це обіцяє серйозну хворобу і навіть смерть.

Почути стогін або плач домовика теж не обіцяє добра. Коли ж «господар» дома сердиться або пустує, він тупотить, стукає або кричить. Він може до смерті замучити худобу, яка йому не сподобалася, або забрати дитину, котру прокляли батьки, і потягти в поділ, де виростить її сам.

Вважається, що домовик недолюблює скандалів, неохайних і сварливих людей. Він їх карає, створюючи в будинку непорядок (перекидає лавки, гасить вогонь в печі, ховає речі і розкидає посуд). Ще недбайливих господарів домовик лякає ночами, роблячи їх життя нестерпним.

Улюблене місце домовика – піч. Наші предки вірили, що дух живе під піччю, за нею або на печі, на горищі недалеко від пічної труби, або у дворі, де знаходиться домашня худоба. Домовик доглядає і оберігає тварин. Особливо це стосується коней, яких він годує і поїть.

10 лютого День ангела відзначають  Яків, Федір, Володимир, Георгій, Ігнатій, Ольга, Леонтій.

Повір`я

Дівчата і жінки вдень проводили прибирання в будинках, щоб «сусіде» не вирував. Щоб задобрити і втихомирити домовика, у вечірній час різали чорного півня. Його кров’ю змочували віник, яким підмітали підлогу в будинку і територію навколо житла.

Увечері 10 лютого по народній традиції розповідали історії про домовика: про його витівки, характер і про зустрічі з ним людини. Вважали, що в турботливій і дружній родині домовик живе у злагоді з господарями.

Прикмети

  • Вітер в цей день – до сирого літа.
  • Якщо на Єфрема трапилася біда чи хтось захворів, то, згідно з повір’ям, це пустує домовик.
  • Вважається, що 10 лютого риба добре клює.
  • Нагодувавши домовика Єфремів день, ви позбудетеся від багатьох неприємностей.
  • Густе повітря над лісом – до дощу і негоди.
  • Ліс почорнів – до відлиги

Цей день в історії

1919 – у газеті «Совєтская страна» опубліковано Декларацію імажиністів – нової російської літературної течії на чолі з Єсеніним, Марієнгофом та ін.
1919 – Володимир Винниченко подав у відставку з посади голови Директорії УНР.Через три дні його наступником став суперник – Симон Петлюра.
1919 – затверджена державна символіка самостійної Кубанської Республіки.
1922 – у США відбулася перша у світі радіотрансляція повного симфонічного концерту.
1931 – новою столицею Індії стало місто Нью-Делі.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024