День праведних Симеона і Анни: події і свята 16 лютого

16 Лютого 2019, 06:33
1418

Прикмети на 16 лютого підкажуть чи чекати потепління, і як довго протримається мороз. У народі прозвали дату 16 лютого – Семен і Анна, хранитель немовлят, лагодження.

На наступний день після Стрітення Православна церква відзначає день праведних Симеона і Анни Пророчиці.

Святий Симеон, за свідченням євангеліста Луки, був одним з Божих обранців. Коли цар Єгипту Птолемей II Філадельф захотів поповнити свою бібліотеку текстами Священних книг, він обрав 72 вчених чоловіка, які повинні були перевести ці книги на грецьку мову. Серед перекладачів був і Симеон. Перекладаючи книги пророка Ісаї і наткнувшись на фразу: «Діва в утробі зачне і родить Сина», він вирішив, що слово «Діва» тут вжито помилково і насправді має бути написано «Дружина». Симеон хотів виправити текст, але в цей момент з’явився ангел і зупинив його руку. Ангел пообіцяв, що Симеон буде жити до тих, поки особисто не переконається, що пророцтво збулося. За повір’ям, праведник прожив близько трьохсот років.

16 лютого День ангела відзначають Адріан, Микола, Володимир, Іван, Роман, Михайло, Павло, Анна, Ганна.

Повір`я

У народному календарі дата отримала назву «Лагодження». Пов’язано це з тим, що до неї приурочений огляд, ремонт і підготовка до весни польового інвентарю – упряжок, кінської збруї, возів.

Прикмети

  • З 16 і по 24 лютого (День Власія) буває сім крутих ранків.
  • Ліс шумить – до відлиги або снігу.
  • Тріщить ліс – до затяжних морозів.
  • Слабка тяга в печі – до тепла, сильна – до холодів.
  • Багато снігу – до дощового літа.
  • Горобці голосно цвірінькають – скоро настане весна.
  • В цей день не можна брати гроші в борг і носити речі чорного кольору, щоб не накликати на себе неприємності.

Цей день в історії

1919 – єврейський погром у Фельштині Проскурівського повіту, влаштований гайдамаками. Із 1900 євреїв, що проживали там, 485 було вбито, 180 поранено.
1920 – договір між командармами Червоної Української галицької армії та XIV Червоної армії визначив порядок матеріального забезпечення галицьких військ червоним командуванням.
1920 – на нараді в селі Москалівка Золотоніського повіту Полтавської губернії командувачі дивізій армії УНР ухвалили рішення залишити Лівобережжя і рушити через Дніпро на захід до району розташування УГА.
1920 – Червона армія зайняла Овідіополь Одеської губернії.
1922 – у Сімферополі опубліковано постанову Раднаркому і ЦВК Кримської АРСР про татаризацію державного апарату. Кримськотатарську мову визнано державною.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024