Волинь – перша в Україні за кількістю переходів релігійних громад до ПЦУ

18 Лютого 2019, 20:02
Волинь – перша в Україні за кількістю переходів релігійних громад до ПЦУ 932
Волинь – перша в Україні за кількістю переходів релігійних громад до ПЦУ

66 парафій області заявили про розрив стосунків з Московським патріархатом.

До проведення Об’єднавчого Собору на території Волині була 671 парафія Української православної церкви у єдності з Московським патріархатом у складі Волинської та Володимир-Волинської єпархій. Незворотні процеси, що почалися після створення Православної церкви України та надання їй Патріаршого та синодального Томосу про автокефалію від Вселенської Патріархії призвели до масового переходу волинських парафій до новоствореної церкви. Загалом, станом на 18 лютого, 66 релігійних громад області перейшли, або ж заявили про наміри приєднатися до ПЦУ.

Найбільш масово перехід парафій відбувається у Горохівському районі на теренах Мар’янівського й Берестечківського благочинь УПЦ (МП). Зрештою, й першою на Волині до ПЦУ перейшла Свято-Різдво-Богородична громада села Мерви, що неподалік Берестечка. Загалом у відсотковому відношенні у регіоні Московський патріархат покинуло 9,69% парафій.

Найпівнічнішим населеним пунктом Волині, парафія у якому приєдналася до ПЦУ є село Брониця Камінь-Каширського району, найпівденнішим – Кутрів на Горохівщині. Настоятелі багатьох церков перейшли разом із своїми парафіянами, проте є й частина духовенства, що не підтримала й усіляко перешкоджала переходу і продовжує відправляти альтернативні церковні служби у житлових будинках.

Читайте також: Лютий Томос: як і чому на Волині парафії йдуть в ПЦУ 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024