Московський патріархат не визнає приєднання парафіії у Копитові до ПЦУ

24 Лютого 2019, 17:11
Копитів 2922
Копитів

Настоятель храму у селі Копитів отець Ігор заявив, що парафіяни насильно намагалися зрізати замки і захопити церкву.

Про це він розповів для працівників сайту Рівненської єпархії Української Православної Церкви.

Також він наголосив, що представники ПЦУ виманювали підписи брехнею та розповідали, що у відомостях треба підписатись за свого священника.

«Підписи дійсно збирали. Отець Ігор сам пішов по хатах. Люди скаржилися, що чинився тиск, бо було таке, що спочатку підписувались за ПЦУ, а коли приходив священник, то ті самі люди підписувались за МП. Тому в списках є люди, які і за ПЦУ і за УПЦ МП.  Але ті підписи не мають жодної юридичної сили. І для чого їх збирали не зрозуміло», – спростовує слова священника голова Річецької сільради Михайло Супрунчук.

За словами отця Ігоря активісти від ПЦУ відразу розпочали мітинг на подвір’ї церкви, традиційно звинувачуючи УПЦ у проросійській політиці.

«На збори до храму прийшли не тільки місцеві люди, були й такі, що давно у селі не проживають, а також  жителі із сусідніх сіл, — коментує отець Ігор – Гасла, лозунги — усе, як у радянські часи, навіть люди ті ж. Мої прихожани Ганну Загоруйко, яка сьогодні відстоює інтереси ПЦУ, добре пам’ятають, як вчительку, котра  у школі зривала з дитячих грудей хрестики».

Голова Річецької сільської ради спростовує й ці слова священника.

«Це не правда. Громада не робила жодних не правомірних дій. Церкву відразу закрили. Максимум це те, що люди, які хотіли щось повідомити на загал, ставали на сходи. Все було мирно і ніхто не був налаштований на негатив», – зазначив голова сільради Михайло Супрунчук.

Але пан Михайло засвідчив інший факт..

«Стверджувати нічого не буду, бо списків я не бачив.  Але з того, що заявлено, 116 чи може й більше – це ті, хто хотіли перейти до ПЦУ, а ті, хто не хотів переходити – десь 147.  Але я особисто сумніваюсь, що їх там стільки було.  Бо у нас людей не так вже й багато», – розповів сільський голова.

На голову Річецької сільради навіть написали скаргу  до поліції, що ніби то він розпалював релігійну ворожнечу.

Також Михайла Супрунчука неприємно вразив той факт, що багато отців з Корецького району вступали в суперечки з місцевими жителями, які не були підготовлені до релігійної дискусії.

За словами пана Михайла прихильники ПЦУ із Копитова вчинили мудро, бо не піддавались на жодні провокації.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024