День пам’яті преподобного Афанасія: події і свята 7 березня

07 Березня 2019, 07:49
1396

Преподобний Афанасій Павлопетрійській жив на рубежі VIII-IX ст. Він народився в Константинополі, з ранніх років мріяв про чернече життя. Як тільки дозволив вік, прийняв постриг в Павлопетрійському монастирі в Віфінії.

Коли Афанасій був ігуменом, відновилися гоніння на святі ікони. Святий став на захист істинної віри і був в числі самих доблесних борців за православ’я. Його двічі піддавали бичуванню, відправляли на заслання і ув’язнення, але це не зломило відважного сповідника.

7 березня День ангела відзначають Іван, Сергій, Михайло, Варвара, Єлизавета, Ірина, Парасковія, Опанас, Степан, Андрій.

Повір`я

У цей день селяни возили на поля гній і готували «чорну юшку»: в огірковому розсолі варили рибу, додаючи всякі коріння і прянощі.

Поділ юшки на «білу», «чорну» і «червону» пов’язан не тільки із застосуванням різних сортів риби, але ще і прянощів, що додаються в блюдо. Наприклад, червоною могли називати юшку, приготовану з лососевою риби, а також страву, до якої додали дорогий шафран. Білу юшку готували з «білої риби» ‒ сига, судака. Для приготування чорної юшки використовували смітну рибу (карася, краснопірка, головню, ляща, плотву, піскаря та іншу).

Прикмети

  • Якщо прилетіли граки і ластівки, весна буде рання.
  • Якщо день холодний і сухий, то осінь буде тепла і практично без дощів.
  • Голуби воркують – до потепління.
  • Світло-рожевий або золотистий світанок – на гарну погоду.
  • Туманний або холодний день – до сирого літа.

Цей день в історії

321 рік – за указом римського імператора Константина неділю оголошено вихідним днем.

У 1954-му – дебютанти світового чемпіонату з хокею – хокеїсти СРСР – розгромили канадців з рахунком 7:2 і стали чемпіонами світу.

1987 рік – перемігши за очками у 12-раундовому двобої Джеймса Сміта, «залізний» Майк Тайсон став наймолодшим чемпіоном світу з боксу серед професіоналів-важковиків за версією World Boxing Council (WBC).

В 1992 році були зіграні перші матчі першого футбольного чемпіонату України.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024