День пам’яті преподобного Прокопія Декаполіта: події і свята 12 березня

12 Березня 2019, 07:30
979

За прикметами на 12 березня судили про те, коли треба сіяти насіння. У народному календарі дата отримала назву Прокоп перезимній, Дорогоруйнівник. Православна церква 12 березня шанує пам’ять преподобного Прокопія Декаполіта, який народився в VIII столітті в країні Декаполітській на схід від Галілейського озера. Назва «Декополіс» походить від двох грецьких слів: дека – десять, поліс – місто, тобто поселення, де зосереджено десять міст.

Прокопій разом зі святим Василієм мужньо протистояв іконоборству, що поширилося в Візантії в цей період. Цей релігійний рух було направлено проти культу ікон. Очолював його перший імператор Ісаврійської династії. За його наказом преподобного Прокопія схопили, піддали жорстокому бичуванню і кинули до в’язниці, де він перебував разом зі святим Василієм до самої смерті жорстокого імператора-іконоборця. Випущений на свободу, святий Прокопій залишок життя провів в чернечих подвигах і помер в похилому віці близько 750 року.

12 березня День ангела відзначають Нісон, Юліан, Сергій, Михайло, Степан, Яків, Макар, Тимофій, Петро.

Повір`я

З цього дня настає справжня весна, починає танути сніг на дахах, річки розкриваються від льоду, санний шлях псується, під колесами проступає колія. Тому, перед тим як виїхати з двору, селяни «слухали» дорогу – перевіряли надійна вона. Якщо земля «шуміла» (крапель була велика і галаслива), то наближалася чергова відлига, і вирушати в дорогу було небезпечно. 

Прикмети

  • Якщо верба розпустилася спочатку на маківці, посів буде хороший, сіяти раніше потрібно.
  • Якщо верба на маківці не розпускається, то хорошим буде другий посів.
  • Якщо вівці лобами стукаються – до сильного вітру.
  • Якщо проліски розпустилися, пора починати оранку.
  • Сни, побачені з 11 на 12 березня, можуть збутися на сьомий день. Розповідати про них нікому не можна. Сновидіння, що приснилися вдень 12 березня, віщують неприємності.

Цей день в історії

1365 – герцог Рудольф IV заснував Віденський університет.

1633 – польський король Владислав IV затвердив Петра Могилу митрополитом Київським і Галицьким;

1812 – у венесуельському місті Каракас стався землетрус, який знищив місто та забрав життя 20 тисяч осіб.

1913 – Канберра стає столицею Австралії;

1934 – в Естонії відбувся державний переворот. Було накладено заборону на всі політичні партії, диктатором став Костянтин Пятс.

1999 – Чехія, Польща та Угорщина вступили до НАТО.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024