День святого Конона: події і свята 18 березня

18 Березня 2019, 07:38
1187

18 березня – день святого Конона Ісаврійського, або у народі Конона-городника.

У І ст. його замучили в рідному місті Ісаврія в теперішній Туреччині за відмову принести жертву язичницьким ідолам. А наступного дня, 19 березня, згадують святого мученика й цілителя Конона. Він жив у ІІІ ст. в місті Іконії, що теж було розташоване на території нинішньої Туреччини. Займався городництвом. За те, що твердо тримався християнства, йому вбили в ноги цвяхи і гнали перед колісницею, доки Конон не впав від знемоги й не помер із молитвою на вустах. У народному календарі обидва свята об'єдналися в одне – Конона-городника.

18 березня День ангела відзначають Марк, Костянтин, Іван, Георгій, Іраїда, Давид, Адріан, Федір, Микола, Кирило.

Повір`я

До Конона-городника селяни зверталися з проханням надати допомогу у вирощуванні овочів. З цього дня приймалися орати город, навіть якщо на вулиці ще була справжня зима. Вірили, що якщо 18 березня зорати город, то буде відмінний урожай овочів. Землю не тільки орали, а й рясно удобрювали гноєм.

Прикмети

  • Якщо на Конона ясно і сухо, то влітку не буде граду.
  • Плиска раніше звичайного повернулася – до теплої весни.
  • Якщо граки на гнізда сіли, через три тижні потрібно виходити на посів.
  • Миші завелись в будинку і на полях – до неврожайного року.
  • День підходить для догляду за домашніми рослинами. Можна зайнятися пересадкою розмарину або герані.
  • У цей день поминають людей, померлих неприродною смертю. А також моляться за безвісти зниклих, щоб вони знайшлися живими.

Цей день в історії

1325 – засновано Теночитлан, який згодом став столицею Ацтекської імперії.

1584 – після смерті Івана IV Грозного влада переходить до його третього сина Федіра I, оскільки той був розумово відсталим, імперією править Борис Годунов.

1596 – король Сигизмунд III переніс столицю Польщі з Кракова у Варшаву

1662 – у Парижі почала діяти перша у світі служба громадського транспорту – восьмимісна карета на кінській тязі, або ж омнібус («для всіх»).

1839 – китайський імператор забороняє іноземним торговим компаніям ввозити до Китаю опіум, що стало причиною першої опіумної війни.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024