Міжнародний день лялькаря: події і свята 21 березня

21 Березня 2019, 07:24
939

Ідея відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря прийшла відомому діячеві лялькового театру Джівада Золфагаріхо з Ірану.

У 2000 році на XVIII Конгресі Міжнародної спілки діячів театру ляльок в Магдебурзі він виніс дану пропозицію на обговорення. 

Але незважаючи на те, що дискусія про місце і час проведення цього свята була дуже жвавою, це питання так і не було вирішене. Тільки лише через два роки, на засіданні Міжнародної Ради UNIMA, дата святкування була визначена. 

Традицію свята лялькарів всього світу відкрив день 21 березня 2003 року. Саме з цього часу всіма професіоналами і шанувальниками театру ляльок святкується Міжнародний день лялькаря. 

21 березня День ангела відзначають Іван, Опанас, Володимир.

Повір`я

Слов’яни в цей день відзначали весняне рівнодення, або весняний сонцеворот – свято, присвячене рівній тривалості ночі і дня. Дати, пов’язані з сонячним циклом, у більшості народів відзначалися як свята. День весняного рівнодення не став винятком. Вважається, що саме з цієї дати наступає справжня весна. У цей святковий день випікали фігурки у формі птахів. Їх підкидали вгору і ловили, щоб залучити в своє життя щастя, благополуччя, здоров’я і достаток.

Прикмети

  • Хмари швидко і високо пливуть – на гарну погоду.
  • Якщо в період рівнодення холодно, то зима ще довго протримається.
  • Якщо на полях сніг лежить нерівно, пагорбами, хвилясто, то вродить ярі хліба і городні овочі.
  • Туман 21 березня – до заморозків.
  • Яка погода стоїть протягом дня, таким буде і літо.
  • Якщо птиці гнізда в’ють на південній стороні, літо буде холодним.

Цей день в історії

1666 – У першому переписі населення Канади фіксується, що кількість жителів складає 3000 чоловік.

В 1910-му в Одесі відбуваються перші в Україні й Росії публічні польоти льотчика Михайла Єфимова з пасажирами на аероплані «Фарман-IV».

1919 року була проголошена Угорська радянська республіка, внаслідок революції в Угорщині.

1922 рік – у Лондоні відкривають вокзал Ватерлоо.

1927-й – у Києві виходить перше число щотижневої української «Літературної газети». Сучасну назву газета отримала в 1962 році .

У 1962 році першою живою істотою, що катапультувалася на надзвуковій швидкості (майже 1400 км/год), став бурий ведмідь у США, звір благополучно приземлився.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024