Міжнародний день таксиста: події і свята 22 березня

22 Березня 2019, 08:04
1177

22 березня таксисти всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день таксиста.

Саме в цей день в 1907 році на вулицях Лондона з’явилися перші автомобілі зі спеціальними лічильниками. Лондонці назвали лічильник «таксіметр» – від французького «такс» («плата»), і грецького «метрон» («вимір»). З тих пір індивідуальний міський транспорт почали називати таксі, а перевізників – таксистами. Перші лондонські автомобілі таксі були зеленого і червоного кольорів. Жовтий колір, який ми вважаємо традиційним для цих машин, з’явився з легкої руки Джона Хертця (John Hertz), засновника компанії Hertz Corporation.

Беручи старі автомобілі в рахунок сплати за нові, заповзятливий американець перефарбовував старі машини в жовтий колір і використовував їх як таксі. Природно, такі яскраві автомобілі легко було помітити на вулицях міста, і пізніше практику перефарбовувати таксі в жовтий колір взяли за правило майже всі подібні компанії. А жовтий став класичним кольором таксі для всього світу.

22 березня День ангела відзначають Олександр, Микола, Кирило, Іван, Дмитро, Валерій, Сергій, Михайло, Олексій, Олександра.

Повір`я

На Русі 22 березня з вівсяного або житнього борошна пекли фігурки жайворонків і 40 кульок-«горіхів». Починаючи з цього дня, щодня кидали на вулицю по одному «горіху», закликаючи: «Мороз, Червоний ніс! Ось тобі хліб і овес! А тепер йди по-доброму, по-здорову!». Годування морозу протягом сорока днів пов’язано з народною прикметою про те, що після 22 березня може бути ще 40 нічних заморозків.

Прикмети

  • Якщо на Сороки тепло, то наступні сорок днів (до Зосима пасічника – 30 квітня) будуть теплими, а якщо холодно – холодними.
  • Сонце в колах – до хорошого урожаю.
  • Синиця на Сороки заспівала – тепло ворожить.
  • Людина, яка нарахували в цей день сорок пташок, буде здоровою і щасливою.
  • Теплий вітер – до непогожого літа.
  • Ластівки прилетіли – до врожайного року.
  • Сни з 21 на 22 березня не здійсняться. Сновидіння, побачені вдень 22 березня, збудуться тільки через 5 років, але будуть вже не потрібні.

Цей день в історії

816 – римський папа Стефан IV (V) вибирається наступником Лева III.

1312 – за наполяганням короля Франції Філіпа IV Красивого папа римський Климент V розпустив католицький духовно-лицарський орден тамплієрів (храмовників). Власність ордена у всій Європі перейшла до інших церковних орденів або була конфіскована державою.

1613 – група пуритан відправляється з Англії до Америки, де вони почнуть будувати Бостон.

1633 – Галілей уклінно відрікається від своїх наукових винаходжень на тому самому місці, де Джордано Бруно вислухав смертний вирок.

1634 – Рембрандт одружується на Саскії, оспіваної ним на багатьох полотнах.

1654 – до  Москви прибуває посольство Богдана Хмельницького для визначення статусу запорізьких козаків у складі Росії.

1675 – король Англії Карл II засновує Королівську обсерваторію в Грінвічі. Меридіан, що проходив через обсерваторію, був прийнятий англійськими моряками за точку відліку.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024