День святої Фотинії: події і свята 2 квітня

02 Квітня 2019, 08:25
1112

У народному календарі дата отримала назву Фотинія Колодязниця, Фотинія, Фотинія Самарянка. Православна церква в цей день вшановує святу Фотину (Фотинію), яка була родом з давнього палестинського міста Самарія. Саме з нею розмовляв Ісус біля колодязя Якова, розташованого поруч з містом Сихар.

Фотина стала ученицею Христа. Вона проповідувала Євангеліє в різних країнах. При імператорі Нероні (54-68 рр.) святу схопили язичники. Разом з нею на суд привели її синів і сестер, а ще інших християн. Всі вони стійко витримали тортури і не відреклися від віри. Тоді імператор наказав поселити Фотину у себе в палаці. Спостерігати за нею він велів своїй дочці Домнині. Але незабаром Домнина і все її рабині увірували в Христа і прийняли хрещення. Тоді Нерон зажадав знову відправити Фотину на муки, а потім кинути в колодязь, де вона і померла.

2 квітня День ангела відзначають Світлана, Герман, Микита, Віктор, Максим, Віссаріон, Мирон, Іван, Севастян, Сергій.

Повір`я

На якій підставі Фотинії приписали дар зцілення від лихоманки сказати складно. У церковних описах життя святої немає певного і ясного свідоцтва, що вона володіла таким даром. Швидше за все, народ відштовхувався не від канонічного житія мучениці, а від власного життєвого досвіду. За старим стилем день Фотини припадав на 20 березня, а навесні, особливо в березні, люди часто хворіли лихоманкою. З цієї причини, в деяких місцях і саму цю хворобу назвали весницею.

Прикмети

  • Якщо вночі зірок не видно, буде тепло.
  • Якщо птиці гнізда на сонячній стороні в’ють, літо буде холодне.
  • Дощ пішов – по осені буде багато грибів.
  • Днем жарко, а вночі холодно – найближчі дні погожими будуть.
  • Якщо багато талої води, то і трави буде багато.
  • Якщо трясогузка прилетіла, через 12 днів почнеться льодохід.
  • Якщо кішка клубком згортається і ніс ховає, то скоро похолодає. На вулицю проситься – до теплих і сонячних днів.

Цей день в історії

1513 – У ході пошуків легендарного Фонтану молодості іспанський дослідник Хуан Понсе де Леон висадився на узбережжі Флориди в районі сучасного містечка Сент-Августин і оголосив півострів власністю Іспанії.

1657 – Після смерті імператора Священної Римської імперії Фердинанда III почались переговори про спадкоємця трону.

1912 – Лайнер «Титанік» вийшов море для перевірки ходових іспитів, які успішно пройшли.

1917 – Тимчасовий уряд відмінив національні і релігійні обмеження в Росії. Скасована смуга осілості.

2004 – У Брюсселі сім країн Східної Європи:: Болгарія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія та Естонія – приєдналися до НАТО.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024