Благовіщення Пресвятої Богородиці: події і свята 7 квітня

07 Квітня 2019, 08:26
1117

Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці встановлене в пам’ять про чудесне явлення архангела Гавриїла Діві Марії. Свято належить до числа дванадесятих і святкується щорічно 7 квітня.

Події Благовіщення описані апостолом Лукою, який повідомляє, що Господь послав до Назарета до Діви Марії архангела Гавриїла з звісткою про народження від неї Спасителя світу. Слова архангела: «Радій, Благодатна» ‒ перша добра новина для людства після його гріхопадіння.

Діва Марія була дочкою праведних Анни і Якова, які довгий час не могли мати дітей. Коли ж вони практично зневірилися, до Анни явився ангел і повідомив, що скоро у неї народиться дочка. Дізнавшись про це, жінка пообіцяла, що присвятить свою майбутню дитину Господу. Коли Марії виповнилося три роки, батьки стримали свою обіцянку і відвели Її в храм Єрусалимський, де Вона прожила до п’ятнадцяти років.

Коли Марії настав час покидати храм, Вона, з дозволу священика, заручилася зі своїм далеким родичом, праведним Йосипом. Після заручення Марія оселилася в його будинку в Назареті. Саме тут, за 9 місяців до Різдва Христового, відбулося явище архангела Гавриїла, який приніс їй благу вість (звідси – Благовіщення).

7 квітня День ангела відзначає Тихон.

Повір`я

На Благовіщення передбачали погоду як на найближчі дні, так і на весь весняний цикл, будували плани на врожай, передрікали щастя і неприємності.

Прикмети

  • Яке Благовіщення, такий і Великдень.
  • Якщо на Благовіщення ніч тепла, то весна буде дружна.
  • Якщо до цих пір сніг на дахах лежить, то буде він в поле лежати і на Єгорій весняного (6 травня).
  • Якщо до цього дня ще не прилетіли ластівки – весна буде холодна.
  • Ранковий туман – до великого розливу річок і струмків.
  • Якщо 7 квітня вітер, туман і іній, то рік буде врожайний.
  • На Благовіщення дощ – вродить жито і буде грибне літо.
  • Сонячний день – до хорошого урожаю ярих.

Цей день в історії

1652 – Голландець Ян Ван Рібек заснував в Південній Африці форт Кейптаун.

1738 – Папа Климент XII особливою буллою звинуватив вільних каменярів в лицемірстві, удаванні, єресі і збоченнях. У особливу провину їм була поставлена таємничість і скритність. Винним в приналежності до масонства загрожувало відлучення.

1795 – у Франції прийнятий закон, який ввів метричну систему і визначив одиниці довжини метр і маси — кілограм

1827 – англійський фармацевт Джон Уокер уперше продав винайдені ним сірники.

1926 – третя спроба замаху на життя італійського лідера Беніто Муссоліні. Донька ірландського пера Вайолет Гібсон стріляла в нього з близької відстані, але куля лише зачепила ніс диктатора

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024