День вшанування мучениці Матрони Солунської: події і свята 9 квітня

09 Квітня 2019, 07:53
1166

 У православ’ї в цей день шанують мученицю Матрону Солунську – християнку, яка жила в III-IV століттях.

Матрона була рабинею Павтіли, дружини одного з воєначальників Солуні. Павтіла була юдейкою і всіляко намагалася змусити Матрону прийняти свою віру. Вона морила жінку голодом, принижувала, била, але так і не змогла примусити її до віровідступництва. Щоб зломити Матрону, її ув’язнили.

Одного разу Павтіла зайшла в в’язницю і застала рабиню за молитвою. Вона до того розсердилася, що наказала слугам побити Матрону до смерті, а тіло скинути з міської стіни. Останки мучениці місцеві християни поховали. Після закінчення гонінь на християн, мощі Матрони були знайдені і покладені в храмі, який місцеві жителі Солуні побудували в її честь.

9 квітня День ангела відзначає Олександр, Іван, Павло, Макар.

Повір`я

Існує думка, що на півночі Європи вирощувати ріпу почали раніше, ніж сіяти хліб. Відомо, що особливо добре родить ріпа на золі випаленого лісу, в такому випадку, вдається виростити дійсно величезні плоди. Також існував особливий звичай посіву: щоб зібрати хороший урожай, перед посівом жінка повинна скупатися і одягнути чисту сукню, а під час посіву розпустити волосся.

Прикмети

  • Вранці іній і туман – до врожайного року.
  • Почути ввечері крик чибіса – до ясної погоди.
  • Якщо зграйки чибісів низько літають, то найближчим часом дощів не передбачається. Якщо під час польоту птахи кричать, то буде посушливе літо.
  • Чайки над будинками літають – скоро лід піде.
  • Сваритися на Мотрону не можна, так як помиритися буде складно.

Цей день в історії

9 квітня 1667 року – у Парижі відбулася перша у світі публічна виставка мистецтв.

1860 року французький винахідник Едуард-Леон Скотт де Мартінвілл зробив перший аудіозапис, який зберігається в паризькому архіві.

1921-й – у Ялті засновано музей Чехова.

В 1953 році кінокомпанія «Ворнер Бразерз» представила перший 3-D фільм – «Дім воскових фігур».

1959-го НАСА оголосила про набір першої групи астронавтів. В СРСР перша група космонавтів була сформована на рік пізніше.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024