День працівників кримінального розшуку України: події і свята 15 квітня

15 Квітня 2019, 07:14
3404

У 1873 році в Києві офіційно почала функціонувати перша українська розшукова частина, а перші підрозділи карного розшуку були сформовані у відділеннях царської поліції. Перша розшукова частина була експериментальною і буквально через рік була розформована у зв'язку з відсутністю фінансування з боку міської Думи. 

15 квітня 1919 Декретом Раднаркому України «Про організацію судово-карного розшуку»було утворено відділення судово-кримінального розшуку і закріплена його правова база. Обов'язки розшуку полягали в проведенні підготовчої до попереднього слідства діяльності органів звинувачення. 

У перші роки Карний розшук підпорядковувався Народному комісаріату юстиції і складався з судово-карного розшуку і судово-карної міліції; судово-карний розшук відповідав за безпосередньо оперативно-розшукову діяльність, а міліція займалася дізнанням. 

Положення про органи карного розшуку було введено в дію Народним комісаріатом юстиції 11 травня 1919 року. А в лютому 1920 року карний розшук перейшов у відомство НКВД, тоді-то і відбулося його об'єднання із загальною міліцією. З роками правова база, підпорядкування та структура карного розшуку змінювалися не раз, але завдання не змінювалися ніколи. 

14 квітня День ангела відзначають Григорій, Георгій, Юхим.

Повір`я

Прийнято було саме в цей день ганяти ворон, щоб вони не підлітали близько до хатах. Вважали, що якщо ворона буде каркати над будинком, це спровокує недолік продовольства, бідний врожай і голод. Цікаво, що до 15 квітня у людей на складах все ще залишалися запаси зерна, але, тим не менш, слов'яни намагалися перебиватися хлібом і квасом, але припаси не чіпати. Придатність насіння 15 квітня визначали наступним чином. Часом в засіки потрапляло непросушенной зерно, яке протягом зими зопрівало і виділяло тепло. В результаті, на даху комори сніг танув. Тому, про погане зерні знали заздалегідь і розуміли, що воно непридатне для посіву.

Прикмети

  • Багато води розлилося – буде хороший річний сінокіс і багатий урожай
  • Крик перепела чується – прикмета того, що буде багатий збір хліба
  • На південь 15 квітня тягнеться клин журавлів – рік буде неврожайним і невдалим
  • Глухар кричить – чекай багатого врожаю
  • Лід тане і тоне на озерах – буде поганий збір врожаю в цьому році
  • Дергачі 15 квітня кричать – літо родючим буде

Цей день в історії

1657 – Козацька Рада в Чигирині затвердила спадковість при передачі гетьманського звання від Богдана Хмельницкого до його сина Юрія.

1874 – Невизнані паризькі художники Моне, Ренуар, Пісарро, Сезанн, Деґа відкрили на бульварі Капуцинів свою власну виставку.

1923 – Почалося масове виробництво інсуліну для лікування діабету.

1948 – Відбувся перший військовий бій між ізраїльтянами й арабами.

1951 – У Лондоні вперше пройшов конкурс «Міс Всесвіт».

1955 – У Чикаго Рей Крок відкрив першу закусочну мережі «Макдональдс».

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024