День пам’яті преподобного Микити Сповідника: події і свята 16 квітня

16 Квітня 2019, 08:10
1720

16 квітня православні християни вшановують пам’ять преподобного Микити Сповідника.

Святий Микита народився близько 760 року на північному заході Малої Азії, в благочестивій родині. Мати помepла, коли хлопчикові було вісім днів, а батько, якого звали Філарет, прийняв чернецтво. Дитина виховувалася бабусею і з юнацьких років хлопчик прислуговував у церкві, перебуваючи під духовним керівництвом відлюдника на ім’я Стефан.

Останній в 782 році направив юнака в Мидикійської монастир, який в цей період керувався ігуменом Никифором сповідником і славився суворістю статуту і благочестивим життям. У 790 році патріархом Константинопольським Тарасієм молодий подвижник був висвячений в сан ієромонаха, а пізніше став наступником святителя Никифора Сповідника з управління монастирем.

Життя подвижника було відзначено даром чудотворення.

16 квітня День ангела відзначають Микити.

Повір`я

У народі 16 квітня називали не інакше, як Частування водяного. Все було пов'язано з розливом річок і пробудженням водяного. Від голоду і досади цей дух мучив дрібну рибу до смерті і трощив лід, а тому, люди намагалися його задобрити. Вважалося, що три дні дух чекає гостинців від людей, і в цей час можна встигнути його задобрити, інакше Водяний винищить рибу і піде в інші водойми. Проте зазвичай рибалки намагалися цього не допускати і 16 квітня проводили обряди, які, як вважалося, допомагали задобрити духа.

Прикмети

  • Якщо мати-й-мачуха зацвіла, то вночі трапиться щось погане.
  • Тривалі гуркіт грому в цей день – чекай негоди на декілька днів вперед.
  • Дощ 16 квітня – прикмета того, що весна буде пізньою і похмурої.
  • Вітер дме з південної сторони – будуть добре рости ярі. Якщо ж він 16 квітня дме з Півночі, то скоро піде дощ.
  • Багато березового соку 16 квітня – прикмета, яка віщує дощове літо.
  • Похропують коні – чекай негоди. Якщо вони ще й голову закидають вгору – буде дощ.

Цей день в історії

16 квітня 1710 року Запорізьким гетьманом вибраний Пилип Орлик. 1912 року англійка Гаррієт Куімбі стала першою жінкою, що перелетіла Ла-Манш літаком.

1932 рік – на Ленінградському радіозаводі налагоджено випуск апаратури для радіоцентру й виготовлено перші радянські телевізори.

У 1943-му – швейцарський хімік Альберт Гофман відкрив психотропні властивості ЛСД. У швейцарському місті Базель хімік Альберт Гоффман, що працював у фармацевтичній лабораторії Sandoz, випадково спожив диетиламід лізергінової кислоти, медичний препарат під кодовою назвою LSD-25, синтезований ним ще в 1938 році в ході наукових досліджень. Після цього доктор Гоффман відчув фізичну слабкість, впав у галюциногенне марення і згодом у щоденнику описав свій стан як «…некомфортний, сонливий з надзвичайно збудженою уявою, що супроводжувався інтенсивною, калейдоскопічною грою кольорів і образів, що тривала кілька годин». Для того, щоб переконатись, що саме ЛСД став причиною зміни його фізичного й розумового стану, Гоффман прийняв препарат ще раз і опублікував свої спостереження – ЛСД став відомим світу як галюциногеннний препарат.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024