Як відрізнити булінг від інших видів конфліктів

29 Квітня 2019, 17:08
Фото ілюстративне 635
Фото ілюстративне

Набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» який спрямований на те, щоб комплексно впливати на проблему цькування в Україні.

Разом із прийнятим законом виникли запитання, що стосуються цих проблем, зокрема, як відрізнити цькування від інших схожих ситуацій. Тому в головному управлінні юстиції Волині підготували кілька фактів про те, як розмежувати ці конфлікти.

Для булінгу (цькування) характерно:

  • Системність, тривалість дій.
  • Чітко визначені ролі – агресор та постраждалий.
  • Чітко визначена мета – завдання шкоди та приниження.
  • Нерівність сил.

Поодинокі випадки, без бажання заподіяти шкоду, не будуть вважати булінгом. Також не буде цькуванням одноразовий неповторюваний акт. Кожен має право на вільне вираження думок, тому під дію Закону це теж не підпадає. Наприклад, під час змагань один учень завдав фізичного ушкодження іншому шляхом удару м’ячем у спину. Булінгом це не буде, адже ситуація була випадковою. Чи так само під час ігор, коли одна дитина штовхнула іншу, не бажаючи заподіяти шкоду.

У кожному випадку потрібно проаналізувати ролі сторін, мету їх дій та наслідки. Булінг спрямований на приниження жертви. На сьогодні вже є судова практика, коли винних притягнули до відповідальності. До одного із кривдників застосували громадські роботи, а не штраф, в якості стягнення.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024