День святого Кузьми: події і свята 1 травня

01 Травня 2019, 09:13
860

Доброго ранку, дорогі читачі!

За церковним календарем у цей день вшановують пам'ять святителя Косми Халкідонського, сповідника, єпископа. Інші назви свята: «Кузьма», «Косма», «День святого Кузьми», «Кузьмин день», «Огородник». День називали Огородником, тому що Косму вважають покровителем посівів і городів. Але також звертали увагу і на зозулю, яка починала кукувати в лісі.

Косма жив у 8-9 століттях, в юності він пішов у монастир і став ченцем. Він багато молився і строго постив. З часом його призначили єпископом Халкідона. Потім йому доводилося часто стикатися з єретиками-іконоборцями. Він не слухав церкви, у яких були подібні переконання, тому його заарештували. Його довго мучили, пропонували відмовитися від поклоніння іконам. Під час однієї з тортур він і помер.

1 травня День ангела відзначають Віктор, Віссаріон, Іван, Кузьма, Фелікс, Михайло, Василь, Тамара, Юхим.

Повір`я

Щоб насіння краще зійшло, напередодні вранці селяни несли їх до колодязя, окропляли колодязною водою, а на дно криниці кидали мідні монетки. Деякі сільські жителі змочували протягом трьох ранкових зорь насіння річковою або джерельною водою. Робили вони це потай, щоб ніхто не наврочив.

Прикмети

  • Зозуля кує – настають теплі днинки.
  • Якщо день спекотний, то друга половина місяця буде холодною. Якщо ж саме 1 травня прохолодно, то останній весняний місяць обіцяє бути теплим і гарним.
  • Зацвіла горобина – тепло буде стійке.
  • Черемуха зацвіла – чекай похолодання.
  • На черемшині листочки з’явилися – пора займатися посадкою картоплі.
  • Дощ – до хорошого урожаю жита.

Цей день в історії

1931 рік – у Нью-Йорку пройшла офіційна церемонія відкриття найвищої у світі будівлі – 102-поверхового «Емпайр Стейт Білдінг», збудованої всього за один рік. Будівля вартістю 40 мільйонів доларів залишалась найвищою у світі до 1972 року, коли в Мангеттені було збудовано башти Міжнародного торгового центру.

1954-го в Сеулі Мун Сан Мен заснував Церкву об’єднання (Асоціація Святого Духа за об’єднання всесвітнього християнства). Сьогодні церква має послідовників більш, ніж у 150 країнах світу.

У 1978-му японець Наомі Уемура самотужки досяг Північного полюсу на собачій упряжці – перший у світі.

2004 року відбулося найбільше розширення в історії ЄС. Членами Європейського Союзу стали Естонія, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина та Чехія.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024