День святого лику Богородиці: події і свята 10 травня

10 Травня 2019, 08:31
805

Доброго ранку, дорогі читачі!

Щорічно Православною церквою святкується День святого лику Богородиці « Живоносне Джерело » ;. Названа ікона в честь константинопольського храму, спорудженого за часів правління імператора Льва I. За легендою, місце для будівництва храму було вибрано невипадково, саме біля його підніжжя знаходився священний джерело з цілющими водами, які, по доданню, підживлювала сама Богородиця. На іконі Божа Матір і її немовля відображені над величезною чашею, що стоїть в самому серці водойми. А навколо зображені люди, які прагнуть отримати довгоочікуване лікування від тілесних недуг. Всі вони вживають живлющу воду з джерела і отримують зцілення.

В п'ятнадцятому столітті храм « Живоносне Джерело » зруйнували мусульмани, мороком вкрилися і цілющі води біля його підніжжя. Незабаром на цьому місці була вибудувана невелика церковця, але з плином часу вона зруйнувалася. Тоді християни очистили святе місце від руїн і знову відкрили шлях животворящому джерелу. Незабаром православні вирішили відновити храм, і в 1835 році Патріарх Костянтин з великим торжеством освятив його. При храмі також були споруджені богадільня і безкоштовна лікарня, де приймали всіх стражденних.

10 травня День ангела відзначають Георгій, Анастасія, Марія, Іларіон, Степан, Петро, Іван, Микола, Сергій, Павло.

Повір`я

У народному календарі 10 травня – день Семена-ранопашця. Вважалося, що сьогодні без особливої потреби не варто виходити з дому, оскільки на Семена особливої сили набуває нечиста сила.

10 травня починав співати соловей – це значило, що весна вже остаточно прийшла і попереду тільки теплі дні.

Селяни на Семена-ранопашця прикладали руку до ріллі, перевіряючи її температуру. Якщо вона була теплою, то приходив час починати польові роботи, і навпаки.

Прикмети

  • Хмари швидко біжать по небу – до тривалої негоди.
  • Кричить сова – найближчими днями похолоднішає.
  • Туман 10 травня – до потепління.

Цей день в історії

1811 – у Великій Британії запроваджені паперові гроші.

1883 – у Москві вперше спалахнули 22 електричні дугові ліхтарі.

1932 – у Ленінграді завод «Комінтерн» випустив перші 20 радянських телевізорів.

1956 – у СРСР відмінена плата за навчання в старших класах середніх шкіл.

1960 – американський атомний човен «Тритон» завершив першу підводну кругосвітню подорож, котра тривала 84 дні.

1975 – американський атлет Браян Олдфілд першим в історії штовхнув ядро далі 21 метра (його рекорд був побитий тільки через 12 років).

1993 – на вершині Евереста одночасно зібралися 40 чоловік з дев’яти експедицій – рекордна кількість людей на цій горі.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024