День пам’яті Бориса і Гліба: події і свята 15 травня

15 Травня 2019, 09:47
3065

Доброго ранку, дорогі читачі!

Православна церква 15 травня згадує невинно убієнних князів Бориса і Гліба – молодших синів Володимира – хрестителя Русі.

Після смерті Володимира Святославовича в 1015 році відбувся новий сплеск міжусобних чвар. Згідно розділу Святополку дістався Київ, Ярославу – Новгород, Борису – Ростов, Глібу – Муром. Але старший син, Святополк, намірився стати єдиним правителем Русі і заради цього пішов на вбивство братів. Він найняв вбивць, які 24 липня 1015 року закололи Бориса на річці Альті. Князь в цей момент повертався з походу на печенігів. Гліба Святополк викликав до Києва нібито попрощатися з батьком (насправді до цього часу Володимир уже помер і був похований). 5 вересня по дорозі до Києва Гліб був зарізаний недалеко від Смоленська на річці Смядині. Ярослав, дізнавшись про вбивство братів, з військом виступив проти Святополка і розбив його.

Отримавши Київське князювання, в 1040-х роках Ярослав домігся канонізації невинно убієнних братів. Після чого Русь знайшла перших вітчизняних святих. Бориса і Гліба поховали у Вишгороді (невеликому місті, розташованому недалеко від Києва) у церкві Святого Василя. Незабаром почали говорити про чудеса, що відбуваються на місцях загибелі та поховання братів.

Сини Ярослава Мудрого в Вишгороді побудували нову церкву, куди 2 травня 1072 урочисто перенесли гробницю з тілами братів. У XII столітті з ініціативи Володимира Мономаха був побудований новий великий кам’яний храм на честь Бориса і Гліба, куди в 1115 році були навічно перенесено мощі святих.

Борис і Гліб, об’єднані одним мученицьким подвигом, в очах православного народу злилися в єдиний образ мученика-страстотерпця і іменувалися Борис-Гліб (Борисогліб).

Культ святих князів на Русі був дуже популярний. В їх честь зводилися монастирі та храми, їх іменами називали міста.

15 травня День ангела відзначають Зоя, Гліб, Давид, Борис, Опанас.

Повір`я

15 травня по народним календарем – день Бориса і Гліба, свято на честь братів-князів. З цього дня приступали до посадки огірків і гарбузів. Вважається також, що сьогодні починають співати солов’ї.

Прикмети

  • Якщо солов’ї співають голосно – до потепління.

  • Якщо солов’їв чутно всю ніч – наступного дня буде ясно.

 

  •  Якщо соловей заспівав раніше зозулі – літо буде хорошим.
  • Якщо схід ясний – до сильних дощів улітку.

Цей день в історії

1115 – у Київській Русі з’явилося перше православне свято – на честь князів-страстотерпців Бориса і Гліба.

1157 – загинув Юрій Долгорукий, князь Ростово-Суздальській і великий князь Київський. Його отруїли під час бенкету. Правителю було 57 років.

1756 – почалася Семирічна війна – один із найбільших військових конфліктів Нового часу, який йшов не тільки на території Європи, але і за океаном. У цей день Англія офіційно оголосила війну Франції.

1770 – молодша дочка імператора Франца I Марія Антуанетта (уроджена Марія Антонія Йозефа Йоганна Габсбург-Лотарингская) вийшла заміж за Людовика XVI, який згодом став королем Франції.

1905 – заснування «гральної столиці» Сполучених Штатів Америки – Лас-Вегаса. Нове місто побудували в Неваді.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024