Домашнє насилля: за що поліція може вигнати кривдника з дому на 10 днів

17 Травня 2019, 18:06
1030

У головному управлінні юстиції Волинської області нагадали, які є способи по новому законодавству у боротьбі із домашнім насильством.

Існують спеціальні заходи щодо протидії насильству:

  1. Терміновий заборонний припис стосовно кривдника (поліцією до 10 діб).
  2. Обмежувальний припис стосовно кривдника (судом до 6 місяців).
  3. Взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи (поліцією).
  4. Направлення кривдника на проходження програми для кривдників (судом або за згодою).

Що варто знати про терміновий заборонний припис️ 

Терміновий заборонний припис стосовно кривдника виносять відповідні підрозділи органів Національної поліції України у разі якщо існує безпосередня загроза життю чи здоров’ю постраждалої особи. Виносять за заявою постраждалої сторони або за власною ініціативою працівників уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України.

Терміновий заборонний припис виносять строком до 10 діб і він може містити такі заходи️:

  • Зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи.
  • Заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи.
  • Заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Під час того коли вирішують питання про винесення термінового заборонного припису, пріоритет надається безпеці постраждалої особи. Цю вимогу поширюють і на місце спільного проживання (перебування) постраждалої особи та кривдника, незалежно від їхніх майнових прав на житлове приміщення.

Обмежувальним приписом визначають один чи декілька таких заходів, які тимчасово обмежують права кривдника або покладають на нього обов’язки:

  • Заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою.
  • Усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи.
  • Обмеження спілкування з постраждалою дитиною.
  • Заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою.
  • Заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватись з нею.
  • Заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Якщо кривдником є особа, яка не досягла вісімнадцятирічного віку на день видачі обмежувального припису, то до такої особи не можна застосовувати заходів, що обмежують право проживання чи перебування кривдника у місці свого постійного проживання (перебування).

Відповідальність за невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або не проходження програми для кривдників згідно з статтею 390-1 Кримінального Кодексу України – умисне невиконання обмежувальних заходів, передбачених статтею 91-1 цього Кодексу, або умисне невиконання обмежувальних приписів, або умисне ухилення від проходження програми для кривдників особою, щодо якої такі заходи застосовані судом – карають арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

Обмежувальний припис виносить суд терміном до 6 місяців. Також у суді розглядають справу не пізніше ніж через 72 години з моменту коли
надійшла заява.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024