День Івана Богослова: події і свята 21 травня

21 Травня 2019, 07:39
1968

Доброго ранку, дорогі читачі!

У народному календарі дата 21 травня отримала назви Іван Богослов, Арсеній пшеничник, Іванов день, Іван довгий, Іван пшеничник. Головною турботою селян в цей час був посів пшениці.

Православна церква 21 травня згадує апостола і євангеліста Іоанна Богослова – улюбленого учня Ісуса Христа. Саме йому Спаситель доручив піклування про Божу Матір. Після зішестя Святого Духа на апостолів Іоанн своє життя присвятив проповіді віри Христової. Іоанн Богослов – єдиний апостол, що не загинув насильницькою смертю. Він був узятий на Небо живим, однак за своє життя переніс чимало страждань. У роки правління жорстокого імператора Нерона його заслали на далекий острів Патмос, де він написав свій «Апокаліпсис».

21 травня День ангела відзначають Адріан, Іван, Арсеній.

Повір`я

За звичаєм, в Іванов день жебраки і мандрівники вклонялися орної смузі і заходили в селянські будинки. Господині пригощали гостей пшеничним пирогом, а вони бажали їй добрих сходів. Вірили, що велика кількість пшеничних пирогів в цей день забезпечить хороший урожай хліба, якого вистачить на весь рік і з якого в наступному році на Івана пшеничника знову вийде спекти пироги і пригостити ними жебраків і мандрівників.

Прикмети

  • Дощовий день – до врожаю грибів.
  • Черемуха зацвіла – пора сіяти пшеницю.
  • Черемуха рясно цвіте – до дощового літа.
  • Місяць в серпанку – до погіршення погоди.
  • Вечірнє небо в червоний колір забарвлене – на гарну погоду. Якщо вранці небо червоне, буде дощ.
  • Хмари в одну купу зібралися – до негоди.
  • Хмари вгору пливуть – до ясного дня.

Цей день в історії

 

1091 — відбулося перше зареєстроване на Русі затемнення Сонця.

1499 — правителем з необмеженими повноваженнями Еспаньоли (так назвав Христофор Колумб відкритий ним острів Гаїті) замість адмірала призначений Франсиско Боваділья.

1502 — іспанський мореплавець Жуан та Нова, що перебуває на службі у португальців, відкрив острів Святої Олени в Південній Атлантиці, розташований в 1950 км на захід від Африки і площею 122 кв. км

1635 — Франція вступає у Тридцятилітню війну (1618-1648 рр).

1804 — у Парижі відкрився знаменитий цвинтар Пер-Лашез, який отримав таку назву за маєтком колишнього духівника короля Людовіка XIV отця Лашеза.

1842 — вийшов у світ перший том «Мертвих душ» — великої сатири Гоголя.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39