День святого Миколи Чудотворця: події і свята 22 травня

22 Травня 2019, 08:34
2884

Доброго ранку, дорогі читачі!

У народному календарі дата 22 травня отримала назви: Микола весняний, Микола літній, Микола теплий, Микола травний, Миколин день. Прикмети на Миколу (22 травня) підкажуть, яким буде урожай в цьому році. Православна церква в цей день відзначає перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Мір Лікійських в місто Барі.

Святий народився в III столітті в колонії Патара (Греція), з дитинства був дуже релігійний, досягав успіху у вивченні Святого Письма. Вдень він не виходив з храму, а вночі читав книги і молився. Отримане після смерті батьків майно Миколай роздав нужденним, а своє життя присвятив служінню Богу.

Жив святитель і чудотворець в малайзійському місті Мір, де був і похований біля 345 року. Через сім століть на місто напали мусульмани і зруйнували його. Щоб уберегти від наруги мощі Миколи Угодника перевезли до міста Барі, котре знаходиться в Південній Італії. У 1087 році жителі міста помістили мощі святого в спеціально побудований храм, де вони знаходяться і сьогодні, залучаючи віруючих людей з усього світу.

22 травня День ангела відзначають Йосип, Микола, Гавриїл, Василь, Дмитро.

Повір`я

Свято Микола Весняний – важлива аграрна дата. З цим днем пов’язано багато прикмет, прислів’їв і приказок. До нього приурочено безліч обрядових дійств та сільськогосподарських справ. У багатьох текстах, що відносяться до цього дня, міститься порівняння або двох Микольских дат (19 грудня і 22 травня), або двох великих весняних свят – Юр’їва дня (6 травня) і дня Миколи теплого.

Прикмети

  • Дощ на Миколу весняного – до хорошого урожаю.
  • Якщо на Миколу жаби заквакала, то овес буде хороший.
  • До святого Миколая не стригли овечок, не сій гречки, не купайся в водоймах.
  • Сон з 21 на 22 травня збудеться у людей, які народилися в цей день. Сновидіння, побачене вдень 22 травня, виповниться через 5 років, коли ви вже про нього забудете.

Цей день в історії

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024