Європейський день парків: події і свята 24 травня

24 Травня 2019, 07:30
784

Доброго ранку, дорогі читачі!

Європейський день парків був заснований Федерацією Європарк – європейською організацією, яка об'єднує охоронювані природні території в тридцяти шести європейських країнах. Проведений вперше в 1999 році цей день тепер святкується щорічно 24 травня у всій Європі. 

Дата святкування була вибрана у зв'язку з тим, що саме 24 травня 1909 року в Європі були створені перші Національні парки – це були дев'ять Національних парків, заснованих в Швеції. З тих пір охоронювані природні території стали безцінною частиною природної і культурної спадщини Європи. 

Цей екологічне свято було засноване з метою підйому профілю заповідників Європи, а також для того, щоб викликати суспільну підтримку їх роботи. В даний час Європейський день парків символізує міжнародну солідарність в справі охорони природних територій. 

У цей день проводяться численні заходи на території і навколо заповідників, метою яких є привернення уваги до природної краси Європи і її культурного надбання. На перший план незмінно висувається їх захист, як в даний час, так і в майбутньому. 

24 травня День ангела відзначають Ростислав, Олександр, Михайло, Йосип, Кирило, Костянтин.

Повір`я

За повір’ям, у цей день прокидаються русалки, в існування яких на Русі вірили задовго до приходу християнства. Раніше їх вважали річковими богинями, а ось після хрещення Русі їх образ сильно змінився, і русалок стали сприймати як нечисть, від якої слід триматися подалі. Вважалося, що ними стають не тільки утоплениці, але і маленькі дівчатка, які померли нехрещеними, а також дівчата, які купаються в річці без натільного хреста.

Прикмети

  • Якщо на Мокія мокро, то і літо мокре буде.
  • Якщо туманно і схід багряний, то чекай грозового літа.
  • Підземний туман до сходу сонця розходиться – до негоди.
  • Туман на Мокія – до дощового літа.
  • Якщо 24 травня дощ, то ще сорок днів будуть дощовими.
  • Кінь гривою трясе – до дощу.
  • Спекотна і суха погода – до посушливого літа.

Цей день в історії

1969 – «Бітлз» на п’ять тижнів зайняли перше місце в американському хіт-параді з піснею «Get Back».

1970 – Пітер Грін, автор знаменитої «Black Magic Woman», покинув групу «Fleetwood Mac» і пішов у секту.

1989 – на екрани США вийшов фільм «Індіана Джонс і останній хрестовий похід».

1993 – Еритрея отримала незалежність від Ефіопії.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024