Свята, іменини, народні прикмети 29 травня - Федора Житника

29 Травня 2019, 08:00
Фото ілюстративне 768
Фото ілюстративне

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогоні середна, 29 травня. Серед рутини щоденних справ знайдіться час на відпочинок. Бадьорого ранку та ароматної кави!

День ангела святкують: Аркадій, Георгій (Юрій), Гнат (Ігнат), Касіян, Єфрем, Леонтій, Модест, Муза, Микола, Петро, Федір.

Народне свято «Федір Житник» відзначається 29 травня. За церковним календарем у цей день вшановують пам'ять преподобного Феодора Освященного, ігумена. Інші назви свята: «Федір», «День Федора Житника». Житником день прозвали за те, що він вважався останнім сприятливим днем для посіву жита - хлібних злаків ячмені, пшениці, жита і вівса. 

Феодор народився в Єгипті в знатній багатій християнській сім'ї. Він дуже рано захотів вести чернече життя і в 14 років таємно пішов з дому. Він кілька років поневірявся і вирішив оселитися в одному монастирі під проводом преподобного Пахомія. Феодор швидко досяг успіху в чернечих подвигах, а коли помер його вчитель, Феодор став ігуменом фиваідських монастирів. Він жив праведним життям, тому отримав від Бога дар чудотворення.

День не дуже вдалий, але в цей час потрібно відновлювати мир, справедливість і милосердя, тому не варто сваритися. Є ще одна заборона – не можна працювати на полі після полудня, інакше всі посіви або згорять, або будуть вкрадені, або побиті градом. Як уже говорили, нещасливий день, не можна на сьогодні призначати важливі події, весілля, наприклад. А якщо відмовитися не виходить, то треба перед тим, як приступити до справи, прочитати «Отче наш» 9 разів.

Приказки і прикмети

  • Грянув грім – до хорошого врожаю зернових.
  • При посадці ячменю дме східний або південно-західний вітер – зерна вродить мало.
  • Зацвіла горобина – буде тепло і вдасться рибалка. Якщо цвіте пишно – уродиться овес і льон.
  • Якщо на озерах і ставках з'явилися латаття – холодів більше не буде.
  • Не видно метеликів після дощу – негода незабаром повернеться.
  • Під час дощу чути квакання жаб – погода скоро налагодиться.
  • Якщо у цей день ластівки сідали на гнізда, то червень очікували спекотний, а якщо ластівки продовжували веселитися і грати в польоті, то червень буде дощовий і холодний.
  • Народжені 29 травня суворі і надійні, хоча трохи і ліниві. Носити їм слід амазоніт.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024