Всесвітній день охорони навколишнього середовища: події і свята 5 червня

05 Червня 2019, 08:25
989

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні середа, 5 червня.

5 червня День ангела  святкують Авраамій, Адріан, Олександр, Андрій, Опанас, Василь, Василько, Геннадій, Давид, Данило, Дмитро, Єфросинія, Іван, Ігнатій, Іринарх, Ісидор, Касьян, Костянтин, Леонтій, Марія, Михайло, Микита, Петро, Паїсій , Роман, Салон, Севастян, Селевкій, Сильвестр, Федір, Яків.

Нині відзначають Всесвітній день охорони навколишнього середовища, який є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії. Офіційно Всесвітній день охорони довкілля був заснований Генеральною асамблеєю ООН на її 27-й сесії 15 грудня1972 року. Тоді ж була заснована нова організація в системі ООН — Програма ООН по навколишньому середовищу, під егідою якої з тих пір і відзначається всім світовим співтовариством щорічно День охорони довкілля.

У православній церкві 5 червня відзначають пам'ять єпископа Ростовського, день Леонтія. Відомості про його життя є досить суперечливими і малоінформативними. Відомо, що основні події його існування відбулися в ХІІвеке. Леонтій займався тим, що проповідував віру в Христа дітям. За це піддався гонінням з боку язичників. В церкві сьогодні відзначається день, пов'язаний з наданням його мощей.

У народі Леонтія називали Конопляником, оскільки саме в цей період, 5 червня, намагалися сіяти коноплі. Цікаво, що насіння для посіву потрібно було скласти в пасхальне яйце і при посіві по полю варто було розкидати шкаралупу, примовляючи: «Коноплі та на горобину дивись – коли колір у круги, то конопель борги», «У кого конопелька, у того і подвійна копійка»

Народні прикмети на 5 червня:

  1. Хрущі та інші жуки літають жваво з дзижчанням — до сонячного теплого дня.
  2. Яскравий колір горобини - означає бути врожайним коноплям.
  3. Якщо під час сходу сонця духота – до негоди.
  4. Велика кількість оводів – до великого врожаю огірків.
  5. Глід цвіте рясно — до суворої зими.

Цей день в історії:

  • 1894 — у Львові розпочала роботу найбільша за всю історію Галичини Загальна Крайова виставка
  • 1910 — у Києві відбувся перший в історії політ вітчизняного літака (пілот літака — автор його конструкції професор Олександр Кудашев)
  • 1919 — В ході українсько-польської війни розпочалася Чортківська операція Української Галицької Армії (УГА), в ході якої від поляків визволили Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни
  • 1945 — Воєначальники союзних держав підписали в Берліні Декларацію про поразку Німеччини й прийняття верховної влади в ній урядами СРСР, США, Великої Британії та Франції
  • 1977 — У продажу з'явився перший персональний комп'ютер Apple II
  • 1990 — Всеукраїнський Православний Собор у Києві проголосив відродження Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), відновив церковну структуру у вигляді патріархату і обрав першим українським патріархом митрополита Мстислава Скрипника.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024